- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- 【Updated on June 30, 2025】Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Ingredient change for every harvest time of new kumquat 'Miyazaki Yumemaru' and 'Miyazaki Oumaru'
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 新品種キンカン「宮崎夢丸」及び「宮崎王丸」の収穫時期別成分変化
Search this article
Description
当県の特産カンキツであるキンカンについて,県総合農業試験場で新たに品種登録された「宮崎夢丸」「宮崎王丸」について収穫時期ごとの成分変化について調査した。その結果,夢丸は種子がほとんど含まれておらず,糖度が高く酸度が低い傾向がみられた。また,フラボノイドや食物繊維といった機能性成分が王丸やネイハキンカン(ニンポウキンカン)より有意に多く含まれていた。王丸は,大玉傾向で,ネイハよりも糖度が高いが酸度は低く,種子は同程度含まれており,分析した成分においては,夢丸とネイハの中間的な性質だった。加工適性を考慮すると,夢丸は種子が少ないことから,加工時の作業労働時間の軽減が図られ,生食用はもちろん加工原料として多様な活用が期待できると考えられた。
Journal
-
- 研究報告 = Report of Miyazaki Prefecture Industrial Technology Center & Miyazaki Prefectural Food & R&D Center
-
研究報告 = Report of Miyazaki Prefecture Industrial Technology Center & Miyazaki Prefectural Food & R&D Center (59), 27-31, 2016-02
宮崎県工業技術センター
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1050001338767078912
-
- NII Article ID
- 220000154933
-
- NII Book ID
- AA12152704
-
- ISSN
- 13455974
-
- Text Lang
- ja
-
- Article Type
- journal article
-
- Data Source
-
- IRDB
- CiNii Articles