Mechanisms of taste modulation in postmenopausal osteoporosis

About This Project

Japan Grant Number
JP21K21068 (JGN)
Funding Program
Grants-in-Aid for Scientific Research
Funding Organization
Japan Society for the Promotion of Science

Kakenhi Information

Project/Area Number
21K21068
Research Category
Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
Allocation Type
  • Multi-year Fund
Review Section / Research Field
  • 0907:Oral science and related fields
Research Institution
  • Kyushu University
Project Period (FY)
2021-08-30 〜 2023-03-31
Project Status
Completed
Budget Amount*help
3,120,000 Yen (Direct Cost: 2,400,000 Yen Indirect Cost: 720,000 Yen)

Research Abstract

骨粗鬆症の発症には、加齢や女性ホルモンの減少に加え、食習慣や栄養バランスの乱れが関与しているが、骨粗鬆症と我々の食行動を司る味覚の関連性は未だ不明な点が多い。味覚は、単においしい、まずいという感情を引き起こすだけでなく、摂食行動の調節や栄養摂取センサーとしての機能ももつことから、骨粗鬆症における味覚の変化が栄養摂取状態を悪化させ、さらなる骨脆弱性を招く可能性がある。本研究では、大規模住民健診における骨代謝と味覚検査データを用いた疫学的な検証から、骨粗鬆症モデル動物の味覚機能に関連する行動や細胞レベルまでの包括的な解析を行う。これにより、骨粗鬆症と味覚異常の関連性とその分子機構の解明を目指す。

Related Articles

See more

Related Data

See more

Related Books

See more

Related Dissertations

See more

Related Projects

See more

Related Products

See more

Details 詳細情報について

Back to top