Establishment of an academic basis contributing to "Food safety by phage "
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- Miyamot Takahisa
- Principal Investigator
- 九州大学
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- 本城 賢一
- Co-Investigator
- 九州大学
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- 益田 時光
- Co-Investigator
- 九州大学
About this project
- Japan Grant Number
- JP19H02912
- Funding Program
- Grants-in-Aid for Scientific Research
- Funding organization
- Japan Society for the Promotion of Science
- Project/Area Number
- 19H02912
- Research Category
- Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
- Allocation Type
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- Single-year Grants
- Review Section / Research Field
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- Basic Section 38050:Food sciences-related
- Research Institution
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- Kyushu University
- Project Period (FY)
- 2019-04-01 〜 2022-03-31
- Project Status
- Completed
- Budget Amount*help
- 17,810,000 Yen (Direct Cost: 13,700,000 Yen Indirect Cost: 4,110,000 Yen)
Research Abstract
本研究では、食中毒細菌によるリスク低減のため、バクテリオファージ(以降ファージ)およびファージの効果を促進させる安全性の高い天然成分を併用した効果的な食中毒細菌制御に寄与する学術的基盤を確立する。このため、腸管出血性大腸菌、サルモネラ、カンピロバクター、黄色ブドウ球菌、リステリアに対する溶菌ファージを単離してその性質を明らかにする。また、細菌の持つ免疫システム以外の溶菌ファージに対する耐性化に関与するシステムを解明し、ファージ耐性化を阻害する天然成分を植物抽出物などから見出してファージとの併用効果のメカニズムを解明する。
Keywords
Details 詳細情報について
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- CRID
- 1040282256991160832
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- Text Lang
- ja
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- Data Source
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- KAKEN