Elucidation of high-calorie taste mechanism that connects food intake disorder and addiction
-
- Yasumatsu Keiko
- Principal Investigator
- 東京歯科大学短期大学
-
- 渡部 文子
- Co-Investigator
- 東京慈恵会医科大学
-
- 永井 由美子
- Co-Investigator
- 東京歯科大学短期大学
-
- 自見 英治郎
- Co-Investigator
- 九州大学
About this project
- Japan Grant Number
- JP20H03855
- Funding Program
- Grants-in-Aid for Scientific Research
- Funding organization
- Japan Society for the Promotion of Science
- Project/Area Number
- 20H03855
- Research Category
- Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
- Allocation Type
-
- Single-year Grants
- Review Section / Research Field
-
- Basic Section 57010:Oral biological science-related
- Research Institution
-
- Tokyo Dental College Junior College
- Project Period (FY)
- 2020-04-01 〜 2023-03-31
- Project Status
- Completed
- Budget Amount*help
- 17,420,000 Yen (Direct Cost: 13,400,000 Yen Indirect Cost: 4,020,000 Yen)
Research Abstract
「ヒトは何故、必要のない高カロリー物を食べてしまうのか?」つい食べ過ぎてしまう日常の積み重ねからメタボリックシンドローム、脳血管・心臓疾患により命の危険に曝される。近年の「脂肪の連続摂取が脂肪酸の感度低下と関連がある」というヒトの研究と、代表者らが解明した脂肪酸の味覚受容体・味神経によって、体の脂肪バランスが破綻していく全体像が描かれるようになり、食経験が味細胞の遺伝子発現に影響を及ぼす可能性がクローズアップされている。本研究では、①脂肪の連続摂取で脂肪味に鈍感になる細胞・神経メカニズム②脂肪の連続摂取等による嗜好性増強の中枢メカニズム③脂肪味と甘味・うま味との相互作用の3つの疑問を検討する。
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1040285300696285824
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- KAKEN