Development of Novel Taste Sensor Using Allostery
About this project
- Japan Grant Number
- JP21H05006
- Funding Program
- Grants-in-Aid for Scientific Research
- Funding organization
- Japan Society for the Promotion of Science
- Project/Area Number
- 21H05006
- Research Category
- Grant-in-Aid for Scientific Research (S)
- Allocation Type
-
- Single-year Grants
- Review Section / Research Field
-
- Broad Section C
- Research Institution
-
- Nakamura Gakuen College
- Kyushu University
- Project Period (FY)
- 2021-07-05 〜 2026-03-31
- Project Status
- Granted
- Budget Amount*help
- 190,190,000 Yen (Direct Cost: 146,300,000 Yen Indirect Cost: 43,890,000 Yen)
Research Abstract
味を測る装置である味覚センサは脂質と可塑剤,高分子(ポリ塩化ビニル)からなる受容部(脂質高分子膜)を有し,既に実用に供されているが,膜電位計測であるため,電荷を有しない味物質(糖類や非荷電苦味物質)の計測は不可能であった.本研究課題は,この課題を解決すべく,「日本発,世界初の味を測ることを可能とした味覚センサ」と「分子生物学的アプローチで進められた味覚受容研究」を新たな一つの次元に落とし込むことで,アロステリーを利用することで味覚センサの非連続的かつ飛躍的深化を図る.
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1040288691614201088
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- KAKEN
- IRDB