Development of Novel Taste Sensor Using Allostery

About this project

Japan Grant Number
JP21H05006
Funding Program
Grants-in-Aid for Scientific Research
Funding organization
Japan Society for the Promotion of Science
Project/Area Number
21H05006
Research Category
Grant-in-Aid for Scientific Research (S)
Allocation Type
  • Single-year Grants
Review Section / Research Field
  • Broad Section C
Research Institution
  • Nakamura Gakuen College
  • Kyushu University
Project Period (FY)
2021-07-05 〜 2026-03-31
Project Status
Granted
Budget Amount*help
190,190,000 Yen (Direct Cost: 146,300,000 Yen Indirect Cost: 43,890,000 Yen)

Research Abstract

味を測る装置である味覚センサは脂質と可塑剤,高分子(ポリ塩化ビニル)からなる受容部(脂質高分子膜)を有し,既に実用に供されているが,膜電位計測であるため,電荷を有しない味物質(糖類や非荷電苦味物質)の計測は不可能であった.本研究課題は,この課題を解決すべく,「日本発,世界初の味を測ることを可能とした味覚センサ」と「分子生物学的アプローチで進められた味覚受容研究」を新たな一つの次元に落とし込むことで,アロステリーを利用することで味覚センサの非連続的かつ飛躍的深化を図る.

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