Construction of novel biomaterial production system using Japanese anchovy as an animal factory for medicine, healthcare, and sustainable food production
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- Mohapatra Sipra
- Principal Investigator
- 九州大学
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- 太田 耕平
- Co-Investigator
- 九州大学
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- Chakraborty Tapas
- Co-Investigator
- 九州大学
About this project
- Japan Grant Number
- JP22K19211
- Funding Program
- Grants-in-Aid for Scientific Research
- Funding organization
- Japan Society for the Promotion of Science
- Project/Area Number
- 22K19211
- Research Category
- Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
- Allocation Type
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- Multi-year Fund
- Review Section / Research Field
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- Medium-sized Section 40:Forestry and forest products science, applied aquatic science, and related fields
- Research Institution
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- Kyushu University
- Project Period (FY)
- 2022-06-30 〜 2024-03-31
- Project Status
- Granted
- Budget Amount*help
- 6,370,000 Yen (Direct Cost: 4,900,000 Yen Indirect Cost: 1,470,000 Yen)
Research Abstract
世界の人口増加に伴い、高品質な食品に加え、医薬品、サプリメント、ワクチンなど需要も増大し、これらを持続的に供給するシステムが必要になると予測される。しかしながら、生物工場による物質生産は一般的にコストが高く、産業化されているものは限られている。本研究では、多産でライフサイクルの短いカタクチイワシを利用し、ゲノム編集によるノックイン法により、魚卵に有用物質を蓄積させ、これを餌とすることで養殖魚に機能性や高付加価値を付与する。本研究期間ではマダイイリドウイルスに対する「魚卵ワクチン」を生産して免疫付与の 効果を検証する。
Keywords
Details 詳細情報について
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- CRID
- 1040292706176481408
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- Text Lang
- ja
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- Data Source
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- KAKEN