Effects of changing dietary habits of Mongolian herders on their intestinal bacterial/fungal microbiota
-
- Morinaga Yuki
- Principal Investigator
- 明治大学
-
- 尾崎 孝宏
- Co-Investigator
- 鹿児島大学
-
- 中山 二郎
- Co-Investigator
- 九州大学
About This Project
- Japan Grant Number
- JP20H01391 (JGN)
- Funding Program
- Grants-in-Aid for Scientific Research
- Funding Organization
- Japan Society for the Promotion of Science
Kakenhi Information
- Project/Area Number
- 20H01391
- Research Category
- Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
- Allocation Type
-
- Single-year Grants
- Review Section / Research Field
-
- Basic Section 04010:Geography-related
- Research Institution
-
- Meiji University
- Project Period (FY)
- 2020-04-01 〜 2024-03-31
- Project Status
- Completed
- Budget Amount*help
- 17,810,000 Yen (Direct Cost: 13,700,000 Yen Indirect Cost: 4,110,000 Yen)
Research Abstract
モンゴル国の草原部は、畜産品に依存する伝統的食習慣が現存する稀に見る地域であるが、市場経済体制移行後は人口の半分以上が西洋化した首都に暮らす。本研究では、食習慣の変化が健康指標の1つである腸内フローラに及ぼす影響を明らかにする。 課題1: 畜産品の摂取割合と腸内フローラを、都市住民(畜産品摂取量少・中グループ)と草原の遊牧民(多グループ)で比較する。 課題2: 伝統食で効能の知られるアイラグ(発酵馬乳)が多飲される名産地にて、摂取量による腸内フローラの違いを明らかにする。 課題3: 近年の製法の変化によるアイラグの微生物の菌叢の変化を、次世代シーケンサーによるメタ16S rRNA解析で解明する。
Keywords
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1040566775671599744
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- KAKEN