Investigation of the molecular mechanism for terpene glycosylation concern with the volatile compound accumulation in coffee.

About This Project

Japan Grant Number
JP24KJ1847 (JGN)
Funding Program
Grants-in-Aid for Scientific Research
Funding Organization
Japan Society for the Promotion of Science

Kakenhi Information

Project/Area Number
24KJ1847
Research Category
Grant-in-Aid for JSPS Fellows
Allocation Type
  • Multi-year Fund
Review Section / Research Field
  • Basic Section 38030:Applied biochemistry-related
Research Institution
  • Akita Prefectural University
Project Period (FY)
2024-04-23 〜 2026-03-31
Project Status
Granted
Budget Amount*help
1,500,000 Yen (Direct Cost: 1,500,000 Yen Indirect Cost: 0 Yen)

Research Abstract

コーヒー豆の優劣を決める重要なファクターの一つである特有の芳香の主成分として、テルペン類が挙げられる。テルペン類は通常、植物中では配糖体として蓄積している。この配糖化はUDP-グルコース グリコシルトランスフェラーゼ(UGT)が触媒する。アラビカコーヒー(Coffea arabica)におけるUGTを単離・機能解析し、その特性を決定づけることで、コーヒーにおけるテルペン類蓄積機構を分子レベルで解明する。これらの知見を積み上げ、配糖化酵素の基質特異性をアミノ酸レベルで操作することができれば、分子レベルでコーヒーのアロマ成分の操作が可能になると期待される。

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