Prebiotics effect of sphingolipids contained in fermented foods

About This Project

Japan Grant Number
JP20K05809 (JGN)
Funding Program
Grants-in-Aid for Scientific Research
Funding Organization
Japan Society for the Promotion of Science

Kakenhi Information

Project/Area Number
20K05809
Research Category
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
Allocation Type
  • Multi-year Fund
Review Section / Research Field
  • Basic Section 38020:Applied microbiology-related
Research Institution
  • Saga University
Project Period (FY)
2020-04-01 〜 2023-03-31
Project Status
Completed
Budget Amount*help
4,290,000 Yen (Direct Cost: 3,300,000 Yen Indirect Cost: 990,000 Yen)

Research Abstract

本研究では、麹グリコシルセラミドを加えると腸内細菌叢にどのような影響があるか、麹グリコシルセラミドのどの化学構造がこのような効果をもたらすかをNGSやRTPCRなどの最先端解析技術と独自開発した培養システムを使って明らかにする。これらの研究により、麹グリコシルセラミドのどの化学的構造がどの腸内細菌の増殖あるいは抑制に寄与するのかが明らかになることが期待される。

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