The Nature of Sweetness Receptor Mechanisms in Humans

About This Project

Japan Grant Number
JP24K08760 (JGN)
Funding Program
Grants-in-Aid for Scientific Research
Funding Organization
Japan Society for the Promotion of Science

Kakenhi Information

Project/Area Number
24K08760
Research Category
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
Allocation Type
  • Multi-year Fund
Review Section / Research Field
  • Basic Section 38050:Food sciences-related
Research Institution
  • National Agriculture and Food Research Organization
Project Period (FY)
2024-04-01 〜 2027-03-31
Project Status
Granted
Budget Amount*help
4,550,000 Yen (Direct Cost: 3,500,000 Yen Indirect Cost: 1,050,000 Yen)

Research Abstract

甘味は快をもたらし嗜好性の高い食に欠かせない。甘味の主な役割は、エネルギー源としての糖を感知することと考えられがちだが、古代からノンシュガーの甘味を摂食してきた歴史から、甘味の生物学的意義をもう一度見直す必要がある。本研究では、申請者らが新たに見出した親油性で甘い化合物について、分子レベルから脳における知覚の観点において受容および認知機構を明らかにして甘味の意義を解明することを目的とする。

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