日本産貝類必須アミノ酸の微生物定量とその検討

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タイトル別名
  • ニホンサン カイルイ ヒッス アミノサン ノ ビセイブツ テイリョウ ト ソノ ケントウ
  • STUDIES ON THE MICROBIOLOGICAL ASSAY OF THE ESSENTIAL AMINO ACIDS IN SHELL-FISH IN JAPAN

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説明

日本産貝類の必須アミノ酸含量を微生物定量法によって求めるに当り, 先ず乾燥粉末試料を脱脂する必要があるかないかを特に脂肪含量の高い卵黄を用いて予備試験し, 前以って脱脂の必要のないことを確め, つづいて試料はまぐりについて乾燥粉末試料ならびにそのTCA処理蛋白の水解過程における各必須アミノ酸の再検率を求め, Threonineの再検率が何れにおいても高い傾向を示すほかは両試料において81~110%であったので本水解条件は一応満足すべきものと考え, 乾燥粉末試料を直接水解して求めたアミノ酸値を文献値と比較した。その結果, IsoleucineとLeucine値が文献値よりかなり低く, 水解不充分の恐れもあると考え, 数種貝類につき遊離アミノ酸値とTCA処理蛋白質を水解して求めたところTryptophanを除く他の必須アミノ酸では員100g当りのアミノ酸値の計と, 乾燥粉末試料を直接水解して求めた貝類100g当りのアミノ酸値に著るしい差がなかったので乾燥粉末を直接水解してそのアミノ酸を微生物定量に供し得るものと考え, 約10種の日本産貝類新鮮物についてTryptophan以外の必須アミノ酸値を第7表に掲げた。

The samples of dried powdered shell-fish or TCA precipitated protein from shell-fish were hydrolysed with a solution of 4N hydrochloric acid or a solution of 2N sodium hydroxide in the presence of cysteine by heating for 6 hrs or 10 hrs at 120℃, 151b., the precipitates filtered off, and rinced with water. The combined filtrate was adjusted to pH 6.8, made to a constant volume, and filtered to obtain a clear solution for analysis of the amino acids by the microbiological assay. The recovery percentages of the essential amino acids added to the dried powder or to the TCA precipitated protein were 81-110%, except that of threonine 114% or 120%. The values determined by the above procedures of dried powdered shell-fish (A) were compared with those obtained from TCA precipitated protein from shell-fish plus the free essential amino acids (B), and it was observed that the values (B) against (A) were 73-112% except that of tryptophan. The results appear to indicate that the values of the essential amino acids, except tryptophan, obtained from a solution prepared from dried powdered shell-fish are fairly close to true values. The values of the essential amino acids, except tryptophan, of nine kinds of shell-fish and of some of their viscera were shown and compared with those given in the literature.

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