老人の低栄養と代謝機能 : (そのI)養老院老人の栄養実態について

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  • ロウジン ノ テイエイヨウ ト タイシャ キノウ ソノ1 ヨウロウイン ロウジン ノ エイヨウ ジッタイ ニツイテ
  • Influences of the Low Caloric Diet on the Physiological Functions of the Aged. : (Part I)On the Nutritional Status of the Men in the Home for the Aged.

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抄録

1955年6月、養老院老人について食餌並に生活時間調査、基礎代謝測定、血液検査及び尿窒素成分分析を行い、これを一般居宅老人と比較して次の成績を得た。 / 1)養老施設による平均給養食餌量は、1人1日当り熱量1520Cal,蛋白質53.7g(うち動物性約20%)であり、施設老人の多くは1500~1600Cal/日の熱量水準で生活していると推定された。 / 2)施設老人の多くは、食生活の殆んどすべてを施設給養に依存しているが、この場合カロリー制限に適応してその生活は消極的、静的となり、同時に基礎代謝量の著しい低下を招いている。 / 3)一部の老人は補食によって施設給養を補い、1800~2000Cal/日の熱量水準を持続しており生活は積極的、活動的であり基礎代謝値もほぼ正常であるが、しかし体蛋白欠乏傾向が強く現れている。 / 4)生活条件によって以上の差が認められるが、要するに現在実施されている給養量並に生活管理の下では、施設老人は全般的にみて、基礎代謝量低下及び血清蛋白濃度低下などの低栄養性症状の発現を免れることは出来ないであろう。結論として養老院の食餌給養レベルを引上げることが最も望ましいが、しかし同時に、老人機能の特殊性を考慮した生活管理を行うことにより、現状においても或程度の体力改善を期待することが出来る。

The nutritional states of the men residing in the home for the aged were examined early in summer, 1955. The study involved the survey of dietary habits and energy requirements, the estimation of basal heat productions, hemoglobin and serum protein concentrations and some physical conditions. Results obtained are as follows: / 1) The daily caloric intake in the provided rations averaged 1520 Calories, the protein intake 53.7 g. and the iron intake 18 mg. / 2) In the major part of the subjects, the basal metabolism was reduced to an average of 30.4 Cal/m^2/hr owing to the dietary caloric deficit. Anemia and hypoproteinemia were also detected, i.e. hemoglobin and serum protein level were estimated 12.8 g/dl and 6.256 g/dl respectively. / 3) In several subjects the caloric requirement was about 2,000 Calories per day, and the basal metabolism kept to normal level compared to the value of the aged living at home. However, in this case the protein deficiency was still severe because of the lack of dietary caloric supplement. / 4) From these results it was concluded that the caloric intake for the aged should be increased by 200 to 300 Calories per day and the daily task should be rationalized according to their physical strengths.

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