食文化のグローバル化戦略 : 大韓民国「韓食世界化推進プロジェクト」を事例として

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タイトル別名
  • ショクブンカ ノ グローバルカ センリャク ダイカン ミンコク カンショク セカイカ スイシン プロジェクト オ ジレイ トシテ
  • A Global Marketing Strategy for a National Food Culture : A Case Study of a National Project for the Globalization of South Korean Foods

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抄録

1 はじめに : 2008年10月16日、大韓民国 (以下、韓国)政府は、2017年までに韓食 (ハンシク=韓国料理) を世界5大料理に育成すると宣言。2008年を「韓食世界5大料理化元年」と位置づけた。何をもって世界5大料理とするかはさまざま意見があると思うが、政府が自国の食文化のグローパル化を高らかに宣言し、これを国家プロジェクトとして推進しようとする試みは珍しく、非常に興味深い。と言うのも、日本でも日本食や漫画など日本独自の文化が新たな輸出商品や国際観光資源として注目されるようになり、国家的取り組みの必要性が叫ばれているにもかかわらず、統合的な施策がなかなか打ち出せずにいるからである。……

This paper aims to advance a global strategy related to food culture. I would like to clarify (a) the global nature of food culture, (b) the significance of the globalization of food culture as a national policy, and (c) a strategy for the globalization of a national food culture through a case study of a national project on the globalization of South Korean foods. Food culture is similar to the relationship between products and their accompanying brand. Owing to the many activities surrounding food, food culture can acquire brand meaning and brand value. Note that the term "brand value" refers to a monetary premium that results from having customers who are committed to a particular brand and who are willing to pay extra for it, and this term also refers to the financial value attributed to the brand. Moreover, the "brand value" of a food culture influences the recognition and the preference of the actions performed in the name of that food culture. The following are two ways of globalizing food culture. The first is by the adapting the products of the food culture to a different culture. The second is by adapting the brand or meaning of food culture to ensure its acceptance in a different culture. Furthermore, the Japanese government is attempting to globalize Japanese culture through not only food but also comics, fashion, and so on. This paper provides useful suggestions for the global strategy of these cultures.

収録刊行物

  • 経営研究

    経営研究 61 (4), 23-48, 2011-02

    大阪市立大学経営学会

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