書誌事項
- タイトル別名
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- Development of Food Usage Judgment Index (FUJI) for nutritional education
- エイヨウ キョウイク ノ タメノ ショク シュウカン ハンダン シヒョウ ノ コウチク
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説明
本研究の目的は、栄養教育に応用するために、栄養の多次元的必要性(生理的必要性、安全の必要性、帰属の必要性、尊敬の必要性、自己実現の必要性)を評価する新しい尺度を開発することであった。本研究は、以下3つの順番で実施した;(1)57の質問項目からなり、5段階リカートスケールを用いた自己記入式質問票の開発。(2)467名の札幌の小中学校あるいは北海道内の病院において実働している栄養士を対象とした調査票の郵送。(3)因子分析による6因子の同定と解釈:第一因子(ストレス解消型食事因子)、第二因子(アンバランス型食事因子)、第三因子(健康維持型食事因子)、第四因子(ウェルネス志向型食事因子)、第五因子(やせ志向型食事因子)、そして第六因子(自己実現型食事)。今回の探索的因子分析により、食習慣を評価する43項目からなる自己記入式質問票である食習慣判断指標Food Usage Judgment Index(FUJI)が構築された。
The goal of this study was to develop a new instrument for nutritional education that could assess multi-dimensional needs of nutrition : physiological, safety, love, esteem, and self-actualization needs. The studies were made following three steps : (1) Development of a self-reported questionnaire composed of 57 items with a 5-point Likert-type scale. (2) Mailing of the questionnaire to 467 dietitians practicing either in elementary schools or junior high schools in Sapporo or in hospitals in Hokkaido. (3) Identification of six factors by exploratory factor analysis and their interpretation : factor 1 (meal as stress reliever), factor 2 (unbalanced meal), factor 3 (fitness-oriented meal), factor 4 (wellness-oriented meal), factor 5 (slimness-oriented meal), and factor 6 (meal as self-actualization). The present exploratory factor analysis yielded Food Usage Judgment Index (FUJI), a self-reported questionnaire with 43 statements that could assess food usage patterns of respondents.
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KJ00004724430
収録刊行物
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- 藤女子大学紀要. 第Ⅱ部 = The bulletin of Fuji Women's College. Series Ⅱ / 紀要第Ⅱ部編集委員会 編
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藤女子大学紀要. 第Ⅱ部 = The bulletin of Fuji Women's College. Series Ⅱ / 紀要第Ⅱ部編集委員会 編 44 13-30, 2007-03-31
札幌 : 藤女子大学
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詳細情報 詳細情報について
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- CRID
- 1050001337605257856
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- NII論文ID
- 110006425389
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- NII書誌ID
- AA11520347
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- ISSN
- 13461389
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- NDL書誌ID
- 8818102
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- 本文言語コード
- ja
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- 資料種別
- departmental bulletin paper
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- データソース種別
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- IRDB
- NDL
- CiNii Articles