Effect on body weight and plasma glucose by administration of Japanese natural honey in NSY diabetic mice

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  • 糖尿病マウス(NSY)に対する国産ハチミツの影響
  • トウニョウビョウ マウス(NSY)ニ タイスル コクサン ハチミツ ノ エイキョウ

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これまでにハチミツが血糖値をあまり上昇させないという報告や、砂糖と比較して体重をあまり増加させないという報告がされている。しかし、その真偽やメカニズムについては、まだ明らかにされていない。本研究は、肥満性2型糖尿病動物を用い、ハチミツが糖尿病に与える影響とそのメカニズムを解明することを目的としている。  本研究では、肥満性糖尿病マウスを用い、ハチミツと各種糖を長期間投与し、血糖値、インスリン値を測定し、糖尿病に及ぼすハチミツの影響を調べ、さらにその影響に関与する遺伝子の探索を行った。  各種糖を投与した結果、ハチミツ群では、グルコース群やスクロース群に対して体重や脂肪量が増加していなかった。また、投与4週間後、12週間後の経口糖負荷試験(Oral sugar tolerance test(OSTT))では、グルコース投与群やスクロース投与群に対し、ハチミツ投与群は相対的に低い血糖値を示した。血中脂肪関連物質に関しては、遊離脂肪酸において、ハチミツ群で他の群と比較して有意な減少が認められた。血中インスリン濃度を測定したところ、  各種糖投与60分後において、ハチミツ投与群はPBS投与群、グルコース投与群と比較して有意に低い値を示した。ハチミツの影響をさらに調べるために、肝臓においてインスリンシグナル経路について調べてみたが、影響は見られなかった。そのため、肝臓において脂質代謝に関わるタンパクについて調べたところ、AMPK‒activated protein kinase(AMPK)のリン酸化がPBS群とハチミツ群では高くなっていた。  本研究において、NSYマウスへのハチミツは、スクロースの投与と比較して体重や血糖値の上昇を抑え、血中遊離脂肪酸濃度を減少させることが確認された。そして、その要因の一つとして、ハチミツはAMPKのリン酸化を亢進させていると考えられる結果を得た。

Objective: We investigated whether Japanese natural honey is effective on body weight reduction and hyperglycemia in NSY diabetic mice.  Methods: Male NSY and C3H mice were used. NSY mice were divided into several groups according to sugar species. The oral sugar tolerance test (OSTT) was performed in overnight fasting on 4 weeks, and 12 weeks after first administration of honey and sugars. One week later after the end of OSTT, tissues were dissected for extraction of RNAs and proteins. mRNA and protein levels were determined using quantitative reverse transcription polymerase chain reaction and Western blotting, respectively.  Results: We found that both the body weight and the blood glucose levels were significantly lower in honey treated mice than in sucrose treated mice. The sensitivity to insulin was higher in honey treated group than in sucrose group. The serum NEFA level was significantly lower in the honey treated group. pAmpk protein levels in the livers were also increased in honey treated group than in sucrose treated group.  Conclusion: Honey improves hyperglycemia by suppressing gluconeogenesis and glycogenolysis in the livers.

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