- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- 【Updated on June 30, 2025】Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
The yeast Zygosaccharomyces siamensis isolated from the honey of a Japanese honeybee Apis cerana japonica
Bibliographic Information
- Other Title
-
- ニホンミツバチのハチミツから単離された酵母 Zygosaccharomyces siamensis について
Search this article
Description
ニホンミツバチの発酵したハチミツから初めて酵母Zygosaccharomyces siamensis を検出した。メタゲノム解析により発酵したハチミツの真菌相は,Z. siamensis が99% 以上を占めていた。一方,セイヨウミツバチおよびニホンミツバチの未発酵のハチミツでは,Z. siamensis が存在しないか,低い割合となっていた。次世代シーケンサーによりZ. siamensis の全ゲノム解析をおこない,核ゲノムは約100 Mb,ミトコンドリアDNA は約2.1Mb であった。ミトコンドリアDNA の7 個のタンパク質コード領域およびITS 領域の遺伝子を用いた分子系統解析の結果,Z. siamensis が独立種で,Z. mellis が姉妹種であることを確認した。発酵したハチミツは,ミツバチの必須アミノ酸であるフェニルアラニンが増加していた。これらの結果から,ニホンミツバチのハチミツに含まれていた酵母Z. siamensis は,ハチミツの発酵に関与していることが予測された。
Journal
-
- 京都産業大学総合学術研究所所報
-
京都産業大学総合学術研究所所報 16 71-85, 2021-07-30
京都産業大学総合学術研究所
- Tweet
Keywords
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1050007750010490112
-
- NII Article ID
- 120007140500
-
- NII Book ID
- AA11879037
-
- HANDLE
- 10965/00010607
-
- ISSN
- 13488465
-
- Text Lang
- ja
-
- Article Type
- departmental bulletin paper
-
- Data Source
-
- IRDB
- CiNii Articles