管理栄養士養成施設の学生の食行動や食嗜好に関するアンケート調査について

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  • カンリ エイヨウシ ヨウセイ シセツ ノ ガクセイ ノ ショク コウドウ ヤ ショクシコウ ニ カンスル アンケート チョウサ ニ ツイテ
  • Survey on eating behavior and habits among the students who are in the registered dietitian training facility

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Abstract

【背景・目的】将来のメタボリックシンドローム予防を踏まえ、食育を推進するうえで、大学生が野菜を十分に摂取し,栄養バランスに配慮した食生活の実践に繋がるような食教育が必要であると考えられる。【方法】そこで本研究では、管理栄養士養成施設の学生を対象に、食行動や食嗜好に関するアンケート調査を実施し、健全な食生活の実践を心がけている学生を意識あり群、心がけていない学生を意識なし群として比較検討した。【結果・考察】食行動として平日の生活時間では、意識あり群は意識なし群に比べて起床時間、朝食時間、夕食時間が有意に早く、朝食を欠食するものも少なかった。健全な食生活の実践を心がけている学生の多くが「早寝早起き朝ごはん」を実践していたが、健全な食生活の実践を心がけていないと思われる学生には、食教育の重要性が示唆された。食嗜好の代表的な「おやつ」を購入するときの栄養やコストへの意識では、意識あり群・意識なし群ともにコスト意識は高いものの栄養に関してはあまり意識しておらず、栄養成分表示に強く関心をもつための教育が必要である。また、意識あり群・意識なし群ともに「300円で食べたいものを買う」場合は、パン・ご飯・麺類、菓子類、アイスクリームなどが選ばれ、果物や乳製品などは選択されることが少なかった。注目すべき点として、「夕食に1品追加する食品」として、意識あり群は、1番目に野菜を選択していたことである。  本研究において、管理栄養士養成施設の学生が健全な食生活の実践を心がけることは、食行動として「早寝早起き朝ごはん」の実践や食嗜好として野菜への関心が高まることが期待できると思われる。

Objective In order to prevent the metabolic syndrome in the future, it is necessary to promote the dietary education about the eating enough vegetables and well-balanced nutrition to the university students. Methods In this study, we conducted a survey about eating behavior and habits among students in the registered dietitian training facility. We divided into two groups and examined separately; aconscious group who are interested in the healthy diet and the other is not conscious about them. Results This survey founded that in the students of the conscious group, the time of wake-up, breakfast, and dinner were significantly earlier and a few people skipped breakfast than the unconscious group. Many of the students in the conscious group practiced "early to bed and early get-up with breakfast". And the more of the food education is needed to the students in the unconscious group. Moreover, about the buying "snacks", the price was highly interested in both groups, however, it is not for the nutrition. The importance of nutrition labeling is need to teach to both groups. In addition, for the question of "what do you want to buy and eat with 300 yen?", both groups selected a bread, rice, noodles, confectionery, ice cream, etc., but the fruits or dairy products were few selected by them. And the remarkable point is that the students in the conscious group firstly selected vegetables when they are asked of "adding one item to dinner". Conclusions In this study, we expect that the students at the registered dietitian training facility will increase their interests for the practice of "early to bed and early getup with breakfast" and eating enough vegetables when they think to have a healthy diet.

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