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- チョウオンパ ガゾウ シンダンホウ ニ ヨル ダイ4イ ナイ カード ケイセイ ジョウタイ ノ ヒョウカホウ
- Real time evaluation of abomasal curd formation in preruminant calves by ultrasonography
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Abstract
哺乳子牛は,摂取した乳汁を第四胃で凝乳し,固体成分のカードと液体成分のホエーに分けて消化を行う特有の消化機構を有する.本報では,子牛の第四胃のカード形成を,超音波画像診断法を用いて,リアルタイムに評価する手技について報告する.プローブを正中線に沿って動かして第四胃の横断像を描出し,第四胃が最大に見えた部位でプローブを体側方向に動かし,左右両方の側面から第四胃の内容物について観察することで,カードは明瞭な輪郭を持つエコージェニックな画像として,ホエーはエコーフリーな画像として描出される.カードの有無を含めた形成状態を評価する最も適した時間は,明瞭な輪郭を持つ大きな一塊のカードが観察される哺乳後1~2時間が推奨される.超音波検査は非侵襲的であり,無麻酔での検査が可能なため,野外でも臨床応用できる利点がある.同じ凝乳する代用乳を哺乳した29頭の子牛について,第四胃のカード形成状況を調べたところ,29頭中8頭の子牛でカードが形成されず,凝乳する代用乳を哺乳してもカードを形成しない子牛が存在することを明らかにできた.以上のように,第四胃の超音波検査は,リアルタイムに哺乳子牛のカード形成を評価でき,カード形成牛と非形成牛の迅速なスクリーニングが可能になった.
In this review, we report real time imaging of abomasal curd formation in preruminant calves by ultrasonography. Ultrasonographic images of the abomasum and simultaneously obtained cross-sectional topographic images showed that the curd was visualised as an echogenic image with a clear outline and whey as an anechoic image. The time course ultrasonographic evaluation of curd formation indicated that the appropriate time for evaluating curd formation is between 1 and 2 h after feeding milk replacer, when a large curd could be imaged in calves fed clotting milk replacer. Ultrasonographic evaluation of curd formation in 29 preruminant calves that were fed a clotting milk replacer provided a new finding that the abomasal curd formation was absent in 8 of the 29 calves. Thus we propose that the ultrasonographic method for evaluating abomasal curd formation provides direct evidence of curd formation. It is a practical and non-invasive technique of distinguishing curd-forming and non-curd-forming calves, which would be useful in investigating the physiological function of curd formation in preruminant calves.
Journal
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- 産業動物臨床医学雑誌
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産業動物臨床医学雑誌 1 (2), 54-61, 2010-11-05
日本家畜臨床学会 大動物臨床研究会
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Keywords
Details 詳細情報について
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- CRID
- 1050282677653336960
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- NII Article ID
- 40017420355
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- NII Book ID
- AA12483687
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- ISSN
- 1884684X
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- NDL BIB ID
- 10923969
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- Text Lang
- ja
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- Article Type
- journal article
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- Data Source
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- IRDB
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- CiNii Articles