凝固点降下法による糖水溶液の水分活量係数の測定

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  • ギョウコテン コウカホウ ニヨル トウ スイヨウエキ ノ スイブン カツリョウ

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Interactions between water and saccharide in food are very important. The water activity coefficient in saccharide-water systems was measured by freezing point depression. Glucose-water systems were used, being ideal solutions. Freezing point depression in these systems was proportional to mole fraction and the accuracy of the experimental data was confirmed. Maltose-water systems behaved as ideal solutions. For two systems, water activity coefficient decreased from 1.0 at mole fractions above 0.02 in sucrose-water systems.

凝固点降下法を用いて糖水溶液の活量係数を測定した。 グルコース水溶液は理想溶液と考えられるので用い,実 験結果より凝固点降下はモル分率と比例し,この実験精 度が確かめられた。マルトース水溶液も理想溶液の挙動 を示した。これら2種類の系に対し,ショ糖水溶液では モル分挙が0.02以上になると,活量係数は1から漸減し た。また活量係数を用いて水分収着現象を理論的に考察 することが可能であることがわかった。

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