マクロファージの一酸化窒素産生に対するエミューオイルの効果

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タイトル別名
  • Effects of Emu Oil on Nitric Oxide Production of Macrophage
  • マクロファージ ノ イッサンカ チッソ サンセイ ニ タイスル エミューオイル ノ コウカ
  • マクロファージ ノ イッサンカ チッソ ニ タイスル エミュー オイル ノ コウカ

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抄録

マクロファージは,細菌感染やがん細胞の発生の際に活性化する細胞であり,一酸化窒素(NO)などの炎症性物質を産生し,生体を防御する働きをもつ。しかし,炎症性物質の過剰産生は,リウマチなど多くの疾患の原因となるため,これを抑える抗炎症物質が広く機能性食品や化粧品,医薬品として利用されている。本研究では,エミュー(Dromaius novaehollandiae)の皮下脂肪から得られるエミューオイルが,マクロファージによって産生されるNOに与える影響を調べた。マウス由来培養マクロファージ(RAW264.7)をリポポリサッカリド(LPS)で刺激すると,NOの産生量は6倍に増加した。一方,エミューオイルを添加した培養液で培養したRAW264.7では,この増加はエミューオイルの存在下で抑制された。また,RAW264.7をLPSで刺激するとNO合成酵素(NOS)の発現量が2倍に増加した。このNOSの発現量の増加は,エミューオイルで培養したRAW264.7では抑制された。したがって,エミューオイルはLPSによるマクロファージのNOS過剰発現を抑制し,NOの産生量を減少させることが明らかとなった。すなわち,エミューオイルには,過剰な炎症性物質の産生を抑制する効果があることが示唆された。

Macrophage, which is the cells activated by bacterial infection and growth of cancer cells, produces inflammatory mediators such as nitric oxide (NO) and plays a role in protecting the body. But overproduction of the inflammatory mediators causes various diseases such as rheumatoid arthritis. Therefore, the compounds suppressing the overproduction of inflammatory mediators are widely applied to functional foods, cosmetics and pharmaceuticals. In this study, we examined the effects of emu oil, obtained from emu (Dromaius novaehollandiae), on the production of NO by macrophage. When a cultured cell line of mouse macrophage (RAW267.4) was stimulated by lipopolysaccharide (LPS), NO production was increased by 6-times. Addition of emu oil to the culture medium inhibited the LPS-induced NO production. A stimulation of RAW264.7 by LPS increased twice the expression level of NO synthase (NOS). Emu oil decreased the LPS-induced increase in NOS. These results suggest that emu oil reduced the LPS-induced NO production by inhibiting the expression of NOS in RAW264.7. It is likely that emu oil possesses the ability to reduce the production of anti-inflammatory mediators by macrophage.

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