書誌事項
- タイトル別名
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- Influence of Suggestion on Taste Intensity
- アンジ ガ ミカク ニ オヨボス エイキョウ アジ ノ ツヨサ ニ ツイテ
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抄録
P(論文)
暗示が味覚にどのような影響を及ぼすのか調べた。試料は,ショ糖,塩化ナトリウム,精製水を用いた。味の強さの評価について,暗示に従うタイプを従順タイプ,暗示に逆らう人を天邪鬼タイプ,暗示とは関係なく客観的に判断する人を冷静タイプ,およびその他のタイプとした。その結果,従順タイプはショ糖14.0%,塩化ナトリウム18.6%,精製水9.3%,天邪鬼タイプはショ糖11.7%,塩化ナトリウム9.8%,精製水2.4%であった。 以上のように,暗示により味の感じ方に影響を受ける人が20 ~ 30%いることが示唆された。
The present study investigated whether suggestions affected taste intensity or not on the forty-three subjects. The tested taste solutions were ucrose(sweet), sodium chloride(NaCl, salty) and water. The four types of the responses were classified: obedient type, disobedient one, cool one and the other one. The obedient type was 14.0% for sucrose solution, 18.6% for NaCl solution, and 9.3% for water. The disobedient type was 11.7% for sucrosesolution, 9.8% for NaCl solution and 2.4% for water. These results suggested that there were about 20 ~ 30% subjects who were influenced by uggestions on the taste intensity.
収録刊行物
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- 研究紀要
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研究紀要 12 153-159, 2011-03-31
三木 : 関西国際大学
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詳細情報 詳細情報について
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- CRID
- 1050290307548716672
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- NII論文ID
- 40018777010
- 120007173981
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- NII書誌ID
- AA11544811
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- NDL書誌ID
- 11050216
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- 本文言語コード
- ja
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- 資料種別
- departmental bulletin paper
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- データソース種別
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- IRDB
- NDL
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