- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Automatic Translation feature is available on CiNii Labs
- Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 健康成分豊富な乾燥キノコの開発に関する研究
- ケンコウ セイブン ホウフ ナ カンソウ キノコ ノ カイハツ ニ カンスル ケンキュウ
Search this article
Description
企業で独自に開発したエノキ品種「甘シャキトラさん味えのき」について,遊離アミノ酸の分析を行ったところ,他品種エノキと比較してアミノ酸の一種「オルニチン」が豊富に含まれていることが明らかとなった。オルニチンは健康成分の一つとしても知られている。またオルニチン豊富な食品として知られるシジミと比較した結果,シジミよりも多量のオルニチンが含まれていることが分かった。製造時期の異なる乾燥甘シャキについてオルニチンを測定した結果,乾燥処理による増減や栽培時期による差はあまり見られず,乾燥製品としても高いオルニチン含有量であることが示された。
Journal
-
- 長野県工業技術総合センター研究報告 = Research reports of Nagano Prefecture General Industrial Technology Center
-
長野県工業技術総合センター研究報告 = Research reports of Nagano Prefecture General Industrial Technology Center (10), 186-189, 2015-10
長野 : 長野県工業技術総合センター
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1050564288715849216
-
- NII Article ID
- 40020715958
-
- NII Book ID
- AA12170965
-
- ISSN
- 18813119
-
- NDL BIB ID
- 027064682
-
- Text Lang
- ja
-
- Article Type
- journal article
-
- Data Source
-
- IRDB
- NDL Search
- CiNii Articles