ガスクロマトグラフィーによる組織中のコハク酸および他の二塩基性酸の一定量法

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タイトル別名
  • ガス クロマトグラフィー ニ ヨル ソシキ チュウ ノ コハクサン オヨビ タ ノ ニ エンキセイサン ノ イッテイリョウホウ
  • A New Gas Chromatographic Method for the Determination of Succinic Acid and Other Di-basic Acids in Tissue

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抄録

There are various method hitherto employed to determine the contents of succinic acid in the tissue of aquatic animals, but the methods are troublesome. So far as we know, no reports have been made as to the gaschromatographic determination method for the succinic acid and other di-basic acids. But the authors have found out a method to determine these acids by the gaschromatography, in which the succinic acid contained in the tissue and other acids are changed into those dimethyl esters and dissolved in methanol, thus butanediol succinate polyester to serve as column. By this method we could obtained the graph of oxalic, malonic, succinic, glutaric and adipic acids as shown in fig.4. This method gives very reliable quantitative results without being disturbed by other substances when it was applied to the components of the tissue. Baby clams and oysters contained 0.354 and 0.096 per cent succinic acid respectively, but no oxalic, malonic, glutaric and adipic acid could be detected.

1. シュウ酸,マロン酸,コハク酸,グルタル酸およびアジピン酸をジメチルエステルに変えブタンジオールコハク酸ポリエステルを固定相とするガスクロマトグラフィーによって分離,定量することができた. 2. この方法を生体成分中の二塩基性酸に応用する場合,回収率は充分に良く,ジメチルエステル化することが出来る. 3. 生体中の他の物質はこの方法に何ら影響を与えない.また定性・定量の場合,エステル化に要した硫酸も何ら影響を与えない. 4. この方法によってアサリ中に0.354%,マガキ中に0.096%,のコハク酸が含まれることがわかった. なおシュウ酸,マロン酸,グルタル酸,アジピン酸は含まれていない.

長崎大学水産学部研究報告, v.17, pp.97-103; 1964

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