Identification of a Major Soluble Protein in Senescent Broccoli Head.

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  • 老化に伴って減少するブロッコリー花蕾中の可溶性タンパク質の同定〔英文〕
  • ロウカ ニ トモナッテ ゲンショウスル ブロッコリー カライチュウ ノ カヨウ
  • 老化に伴って減少するブロッコリー花蕾中の可溶性タンパク質の同定

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The major soluble protein of broccoli head (C band protein) was broken down and protease activity was increased during storage, but this phenomenon was inhibited by heat treatment (45℃ for 14 min). We purified this C band protein by means of ammonium sulfate fractionation, chromatographies on DEAE-cellulose and Shepharose 6B column. Molecular weight of C band protein was calculated to be 525 kDa. The C band protein was composed of two types of subunits. Molecular weight of large subunit was 48.5 kDa and that of small subunit was 17 kDa. The C band protein subunits reacted with rice leaf anti-RuBisCo polyclonal antibody. And C band protein showed the RuBisCo activity. These results indicated that C band protein was RuBisCo.

ブロッコリー花蕾を高温処理(45℃の温水に14分間浸漬)すると貯蔵性が高まり, 老化に伴い上昇するプロテアーゼ活性および主要な可溶性タンパク質(C-バンドタンパク質)の減少が抑制された。このC-バンドタンパク質を同定するため硫安分画, DEAEセルロースおよびSepharose 6Bカラムクロマトグラフィーを用い分離した。C-バンドタンパク質の分子量は525kDaと大きく, SDS-PAGEでは分子量48.5kDaと17kDaの2つのサブユニットに分離した。タンパク質およびサブユニットはイネのRuBisCoポリクロ-ナル抗体と反応し, RuBisCo活性を示した。以上の結果から, このタンパク質はRuBisCoであると同定された。

source:The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University

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