ブドウの糖, 有機酸および揮発性成分について

書誌事項

タイトル別名
  • ブドウ ノ トウ , ユウキサン オヨビ キハツセイ セイブン ニ ツイテ
  • Studies on the Sugars, Organic Acids and Volatile Components in Grape-berries

この論文をさがす

抄録

type:text

ブドウ18品種の糖分, 有機酸および揮発性成分をガスクロマトグラフィーを用いて同定し, その組成比を求めた.糖分の大部分はブドウ糖と果糖で, キシロース, アラビノースは品種により検出された.シヤルドンネ, リースリング, アリゴーテ, カベルネ ソービニヨン, ローズ シオターおよび川上1号は, 果糖の方がブドウ糖より含量が高かった.またグリコール酸, コハク酸, リンゴ酸, 酒石酸, シスーアコニット酸およびクエン酸は, 供試した全部の品種に検出されたが, シュウ酸, マレイン酸は品種によって検出され, 有機酸の大部分はリンゴ酸と酒石酸であった.揮発性成分は, メタノール, エタノール, イソーブタノール, カプロン酸エチルはすべての品種に, アセトアルデヒド, ギ酸エチル, 酢酸エチル, n-プロパノール, n-ブタノール, 酢酸n-ヘキシル, n-ヘキサノールは品種によって検出された.揮発性成分の約99%はメタノールとエタノールであった.

Studies on the Sugars, Organic Acids and Volatile Components. T. HIROYASU, C. SHIBANUMA, H. ISHII, R. YAMADA and C. NAKAMURA. Faculty of Horticulture, Chiba University, Matsudo, Japan. Tech. Bull. Fac. Hort. Chiba Univ., No.20: 51〜60, 1972. Sugars, organic acids and volatile components regarding 18 varieties of grapes cultured in 1971, in the species of Vitis vinifera and Vitis labrusca were identified on the basis of their retention time by gas liquid chromatography and ratio of composition of each variety was calculated. Glucose and fructose were found to occur predominantly in all varieties and the sucrose, xylose and arabinose were detected in some varieties. Fructose contents were higher than the glucose contents in Chardonnay, Riesling, Aligote, Cabernet Sauvignon, Rose Ciotat and Kawakami No.1 grapes. Malic acid and tartaric acid were estimated as major constituents of grape-berry and the presence of glycolic acid, succinic acid, citric acid and cis-aconitic acid was indicated in all varieties and the presence of oxalic acid and maleic acid in some varieties. The volatiles were found of methanol, ethanol, acetaldehyde, ethyl formate, ethyl acetate, n-propanol, iso-butanol, n-butanol, ethyl caproate, n-hexyl acetate and n-hexanol. The dominant constituents were ethanol and methanol, occuping nearly 990f total volatiles.

source:The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University

収録刊行物

詳細情報 詳細情報について

問題の指摘

ページトップへ