1-アミノシクロプロパン-1-カルボン酸処理が, 種々の発育段階のカキ果実のエチレン生成に及ぼす影響

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タイトル別名
  • 1 アミノシクロプロパン 1 カルボンサン ショリ ガ シュジュ ノ ハツイク
  • Effect of 1-aminocyclopropane-1-carboxylic Acid Treatment on the Rates of Ethylene Production by Japanese Persimmon Fruits at Various Stages of Development.

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種々の発育ステージのカキ「富有」果実に, 1-アミノシクロプロパン-1-カルボン酸(ACC)を注入し, 果実のエチレン生成量の変化を調べた。無傷の果実にACC水溶液を減圧浸透法(vacuum infiltration method)によって注入したが, その濃度はそれぞれ, 0, 0.04, 0.2, 1.0mMであった。ACC注入直後からエチレン生成はすべての果実で増大したが, ACC濃度が高いほど大きく増大した。1.0mMのACC処理によって, 果実のエチレン生成量は対照区(水処理)に比し著しく増大した。しかし0.2mM及び0.04mMのACC処理では効果が劣った。また, ACC処理の効果は若い果実に対して大きく, 成熟した果実に対しては小さかった。すべての発育ステージにおいて, 対照区(水処理)のエチレン生成は1時間余のラグタイムを示した。これに対し, ACC処理果実にはラグタイムは認められず, カキ果実には常にエチレン生成酵素の活性が存在することを示した。以上のことから, 無傷のカキ果実におけるエチレン生成には, ACC合成酵素の活性が低いことが制限要因となっている可能性が強いと考えられた。

Changes in the rates of ethylene production by Japanese persimmon fruits (Diospiros kaki Thumb. cv. Fuyu) were observed by addition of 1-aminocyclopropane-l-carboxylic acid (ACC) harvested at different atages of development. Intact fruits were vacuum -infiltrated with various concentrations of ACC solution (0, 0.04, 0.2, and 1.0mM) . Imediately after application of ACC ethylene production in all fruits increased. A higher concentration of ACC had an increasingly larger effect. The treatment with 1.0 mM ACC significantly increased the rate of ethylene production above water control, whereas 0.2 mM and 0.04 mM ACC gave a less effect. The effect of ACC application was stronger in younger fruits than in matured ones. Although control fruits at all stages of development had a lag-time of more than 1 hour in production of ethylene, ACC treatment increased ethylene production without a lag. The evidence indicates that Japanese persimmon fruits show the activity of ethylene forming enzyme at any stage of development. It is therefore concluded that a low level of ACC synthase activity may limit the ethylene production in intact fruit.

source:Bulletin of the Faculty of Education, Chiba University. Part II

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