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- Leuconostoc mesenteroides ユライ グリセロ トウシシツ ノ カガク コウゾウ
- Chemical structure of glyceroglycolipids isolated from Leuconostoc mesenteroides
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乳酸菌の一菌種であるLeuconostoc mesenteroidesと,柑橘類より分離されL. mesenteroidesと仮同定されている菌株SKA0020からグリセロ糖脂質(GGL)を抽出し分析した.GGL-1およびGGL-2と命名された2種類のGGLを薄層クロマトグラフィーで精製し,ガスクロマトグラフィー,MALDI-TOF マススペクトロメトリー,および〔1〕H NMRにより化学構造を解析した.2つのGGLは共にパルミチン酸,オレイン酸,およびラクトバシル酸を主要な脂肪酸として有しており,糖成分としてはグルコースのみが含まれていた.1次元および2次元〔1〕H NMRにより,両菌から得られたGGLの基本構造は,脂肪酸組成の違いを除いては同一であることがわかった.これらの分析データからGGL-1はα-Glc-ジアシルグリセロール(DAG),GGL-2はα-Glc-(1→2)-α-Glc-DAGと同定された.本研究の結果から,分離株SKA0020は分類学的にL. mesenteroidesに極めて近縁であることが示唆された.
Glyceroglycolipids (GGLs) were extracted from Leuconostoc mesenteroides, one of members of lactic acid bacteria, and a strain SKA0020 isolated from citrus fruit and temporary identified as L. mesenteroides. Two GGLs contained in these bacteria, designated GGL-1 and GGL-2, were purified by thin-layer chromatography, and their chemical structure was analyzed by gas-liquid chromatography, MALDI-TOF mass spectrometry, and〔1〕H NMR. Both GGLs contained palmitic acid, oleic acid, and lactobacillic acid as major fatty acids, and glucose as a sole sugar component. 1D and 2D 〔1〕H NMR revealed that basic structures of GGLs from both bacteria were identical with only difference of fatty acid composition. From these analytical data GGL-1 was identified as α-Glc-diacylglycerol (DAG) and GGL-2 as α-Glc -(1→2)-α-Glc-DAG. The results in the present study suggested the close taxonomical relationship between L. mesenteroides and the isolate SKA0020.
Journal
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- 研究報告
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研究報告 65 1-6, 2022-03
関東学院大学理工/建築・環境学会
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Details 詳細情報について
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- CRID
- 1050574181227123712
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- NII Book ID
- AN00045764
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- ISSN
- 21886679
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- NDL BIB ID
- 033462819
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- Text Lang
- ja
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- Article Type
- departmental bulletin paper
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- Data Source
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- IRDB
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