食材の多様な硬さを提示可能な包丁デバイスの開発

書誌事項

タイトル別名
  • Development of A Kitchen Knife Device That Presents Sensation in Cutting Food Objects with Various Stiffness

抄録

本稿では,食材の切る際の多様な硬さを提示する包丁デバイスを提案する.本デバイスは細分された刃パーツをもち,それらをサーボモータで独立に動作させて食材の局所的な圧力を実現し,食材を実際には切ることなく,包丁デバイスと食材パーツを用いて所望の硬さを体感させる.これまでに,一様に柔らかい/硬い食材,硬軟が交互に現れる多層の食材,サイン波状に硬さが変化する食材などの硬さを一定の精度で実現した.

In this study, we present a kitchen knife device that provides pressure of specific food objects. The device consists of subdividedblade parts that independently move up and down by servo motors and realize local change of pressure, which makes usersexperience stiffness of objects without actually cutting them. So far, we realized with some degree the pressure setting ofuniformly soft/hard food objects, those with alternating stiffness, and those whose stiffness changes in the sin-like curve.

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