タバコ培養細胞およびシロイヌナズナの耐塩性に及ぼす不飽和脂肪酸の重要性

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タイトル別名
  • Importance of Unsaturated Fatty Acids on Salt Tolerance of NaCl-Adapted Tobacco Cell Cultures and Arabidopsis Thaliana
  • タバコバイヨウサイボウ オヨビ シロイヌナズナ ノ タイエンセイ ニ オヨボス フホウワシボウサン ノ ジュウヨウセイ

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抄録

高等植物の耐塩性と不飽和脂肪酸との関係を明らかにするため,脂肪酸の不飽和度の増加が植物の耐塩性に及ぼす影響について検討した。光独立栄養性タバコ緑色培養細胞(Nicotiana tabacum cv. Samsun NN)の塩適応株は野生株に比べてC16 : 1およびC18 : 3脂肪酸の含有率が高く,C16 : 0, C18 : 0, C18 : 2脂肪酸の含有率が低かった。また,脂肪酸の不飽和化酵素遺伝子が欠損したシロイヌナズナ変異株は,発根時あるいは子葉の展開時において野生株に比べて耐塩性が減少していた。これらの結果から,脂肪酸の不飽和度の増加がタバコ培養細胞およびシロイヌナズナの耐塩性に関与している可能性が示された。

A line of NaCl-adapted photoautotrophically cultured tobacco cells (Nicotiana tabacum cv. Samsun NN) contained more unsaturated fatty acids than unadapted cells, suggesting that high levels of unsaturated fatty acids may cause the cells to be more resistant to salt stress. Mutants of Arabidopsis thaliana, lacking genes encoding fatty acid desaturases, were inferior to the wild type in susceptibility to salt stress during the germination period. These results suggest that the desaturation of fatty acids is responsible for the salt tolerance in tobacco cells and A. thaliana.

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KJ00004074141

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