書誌事項
- タイトル別名
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- Psychological studies about eating behavior (4) : A Japanese version of the food neophobia scale (FNS)
- ショクモツ シンキセイ キョウフ シャクド ノ ヒョウジュンカ ショクコウドウ
- ショクモツ シン キセイ キョウフ シャクド ノ ヒョウジュンカ
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説明
P(論文)
本研究は,心理検査法(塩見・千葉・岸本,1988)の尺度構成法により,日本語版食物新奇性恐怖尺度の標準化を試みたものである。予備項目の選定,予備項目データの収拾と分析を行い,14項目から構成される1要因尺度を作成した。尺度の妥当性,信頼性とも高いものであり,食物新奇性恐怖の傾向を測定しうる尺度が得られたと考えられる。14項目版のみでデータを再度収拾したところ,逆転,非逆転の項目配置を反映した2因子が得られた。これは,項目配置に問題のあることを示している。今後の使用にあたっては,項目順を見直し,再度,尺度としての安定性について検討する必要があろう。
Pliner and Hobden (1992) developed a paper and pencil measure (questionnaire) of the trait of food neophobia, which was defined as a reluctance to eat and/or avoidance of novel foods. Using standard test construction techniques, we also developed a scale to measure the trait of food neophobia for Japanese. Statistical analyses of the data showed that this questionnaire was reliable and internally consistent. A behavioral validation study demonstrated that test scores predicted food neophobic/neophilic behavior in laboratory food consumption situation. However, a factor analysis of the data gained from the new group showed that this scale was constructed with two factors: The first is grouped with reversal items and the second with others. In using this scale, change of the order of the items is suggested.
収録刊行物
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- 広島修大論集. 人文編
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広島修大論集. 人文編 38 (2), 493-507, 1998-03-30
広島修道大学人文学会
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詳細情報 詳細情報について
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- CRID
- 1050845762671539328
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- NII論文ID
- 110004533800
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- NII書誌ID
- AN00212913
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- ISSN
- 03875873
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- NDL書誌ID
- 4439334
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- 本文言語コード
- ja
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- 資料種別
- departmental bulletin paper
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- データソース種別
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- IRDB
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