Study of a Program of Re learning for Improving Registered Dietitians' Performance in Individual Nutritional Guidance
Bibliographic Information
- Other Title
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- 個別栄養指導に従事する管理栄養士を対象とした学び直しプログラムの検討
- コベツ エイヨウ シドウ ニ ジュウジ スル カンリ エイヨウシ オ タイショウ ト シタ マナビ ナオシ プログラム ノ ケントウ
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P(論文)
【目的】病院管理栄養士が「不足していると感じているスキル」や「希望する学び直しプログラム」と、現在各大学で実施されている学び直しプログラムとを比較し、より効果的に個別栄養指導の質を向上させることができる学び直しプログラムを検討すること。【方法】個別栄養指導業務を行っている病院勤務の直営管理栄養士74名(回収率:82.4%、有効回答者数:61名)を対象として、平成23年10月3日~11月15日に実施した選択および自記式のアンケート調査結果を用い、「勤続年数」や「個別栄養指導経験年数」と、「不足していると感じているスキル」の総数や項目とを比較し、解析を行った。また、各大学で行われている学び直しプログラムの状況について、報告書、ホームページ等から調査した。【結果および考察】「不足していると感じているスキル」の総数は、「勤続年数」、「個別栄養指導経験年数」をそれぞれ5年未満群と5年以上群に群分けした場合、5年以上群で有意に低値を示した。不足していると感じているスキルの中で、5年未満群に比べ5年以上群の方が大きく低値を示したスキルは、主にカウンセリングや栄養教育に関するものであった。これらは個別栄養指導を経験することで不足を補いやすいスキルであると考えられる。一方、「運動療法の知識」、「薬の知識」、「論文読解」などの項目においては、両群間に差が認められなかった。これらは、養成施設では学ばないまたは詳しく学ばない、学んだが忘れている、新しい情報を理解できているか不安、科学英語に自信がない等、個別栄養指導を経験するだけでは補いにくいスキルであると考えられる。これらのことから、複数年の個別栄養指導経験を、短期間プログラムで代替でき、かつ、日頃補いきれない知識を充実させることができるような学び直しプログラムの構築が必要であると考えられた。
Purpose The present study aimed to investigate registered dietitians' understanding of the problems involved in individual nutritional guidance, and to find ways to improve the effectiveness of their guidance. Methods The subjects were 74 registered dietitians performing individual nutritional guidance work in hospitals(recovery rate: 82.4%, effective number of respondents: 61). We investigated the following using selection and a self administered questionnaire: 1)number of years' work experience; 2)years of experience in individual nutritional guidance; and 3)skills required to give individual nutritional guidance that I lack. We also investigated reports or websites from other universities to determine the current status of the re learning program there. Results The total number of "Skills required to give individual nutritional guidance that I lack" in the "More than 5 years" group was significantly lower than in the "Less than 5 years" group. Particularly, "Skills of counseling" and "Skills of nutritional education" were the most different between the groups. However, no difference between groups was observed in "Knowledge of exercise therapy", "Knowledge of pharmaceutical agents" and "Skills in article reading".
Journal
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- 大阪樟蔭女子大学研究紀要
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大阪樟蔭女子大学研究紀要 5 219-230, 2015-01-31
東大阪 : 大阪樟蔭女子大学学術研究会
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Keywords
Details 詳細情報について
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- CRID
- 1050845762925189632
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- NII Article ID
- 120005617128
- 40020392188
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- NII Book ID
- AA12510644
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- ISSN
- 21860459
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- NDL BIB ID
- 026240304
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- Text Lang
- ja
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- Article Type
- departmental bulletin paper
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- Data Source
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- IRDB
- NDL
- CiNii Articles