わが国の市販食品中のトランス型脂肪酸について (第4報)

書誌事項

タイトル別名
  • Study of <I>trans</I> Fatty Acid Content in Commercial Foods in Japan. IV
  • ワガクニ ノ シハン ショクヒン チュウ ノ トランスガタ シボウサン ニ ツイテ 4 ルー レトルト パウチ ショクヒン オヨビ スープルイ
  • Roux, Retort-pouched Food and Soup
  • ルー, レトルトパウチ食品およびスープ類

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説明

Trans fatty acid content of commercially available roux, retort-pouched food and soup marketed in Japan was measured by capillary gas-liquid chromatography/silver-ion thin-layer chromatography.<BR>Mean total trans fatty acid content of roux (n=53) was 15.0%, 6.6% for retort-pouched food (n=62) and 13.8% for soup (n=68). In all samples, one imported cube-type soup contained as much as 53.6% trans fatty acid. The trans-C18 : 1 isomer was the major trans isomer in the foods analyzed.<BR>The amounts of total trans fatty acids were 1.08g, 0.65g and 0.34g per serving for roux, retortpouched food and soup, respectively.

収録刊行物

  • 日本油化学会誌

    日本油化学会誌 48 (8), 787-791,816, 1999

    公益社団法人 日本油化学会

被引用文献 (3)*注記

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参考文献 (8)*注記

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