- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Automatic Translation feature is available on CiNii Labs
- Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Survey on the Quality of Commercial Caramel Color Used in Food Processing
-
- HIROKADO Masako
- The Tokyo Metropolitan Research Laboratory of Public Health
-
- HIRATA Keiko
- The Tokyo Metropolitan Research Laboratory of Public Health
-
- UEMATSU Yoko
- The Tokyo Metropolitan Research Laboratory of Public Health
-
- YASUNO Tetsuko
- The Tokyo Metropolitan Research Laboratory of Public Health
-
- FUNAYAMA Keiichi
- The Tokyo Metropolitan Research Laboratory of Public Health
-
- ITO Kohichi
- The Tokyo Metropolitan Research Laboratory of Public Health
-
- SUZUKI Sukeji
- The Tokyo Metropolitan Research Laboratory of Public Health
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 食品用カラメル色素の品質調査
Search this article
Description
天然添加物の品質に関する調査の一環として, 現在市場に流通している4社30製品の食品用カラメル色素について, JECFA規格, FCC規格及び日本食品添加物協会自主規格の3規格に基づいて品質試験を行った. その結果, JECFA規格の固形物, 色価及び総窒素の項目に適合しないものがあった. しかしこれらは品質上に問題があるわけではなく, むしろJECFA規格が国内製品の実態に合わないものと考えられる. また3規格のSO2の測定値を比較したところ, JECFA規格及びFCC規格法が自主規格法よりも2倍高い値であった. その理由として, カラメル色素中にSO2以外の揮発性酸が存在し, JECFA規格及びFCC規格法ではこれがプラスに影響したが, 自主規格法はその影響を全く受けず, 特異性の高い方法であったためと考えられる.
Journal
-
- Food Hygiene and Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi)
-
Food Hygiene and Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi) 39 (2), 148-152_1, 1998
Japanese Society for Food Hygiene and Safety
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390001204227101952
-
- NII Article ID
- 130003693476
-
- ISSN
- 18821006
- 00156426
-
- Data Source
-
- JaLC
- Crossref
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed