- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Automatic Translation feature is available on CiNii Labs
- Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
A case report: Prevention of aspiration pneumonia due to gastroesophageal reflux during enteral nutrition using a pectin gel of REF-P1 and an elemental diet of Meibalance 1.5.
-
- TAMESUE Kiyokazu
- Department of Surgery, Okayama Kanagawa Hospital
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 粘度調整食品REF-P1と経腸栄養剤メイバランス1.5を用いた胃食道逆流に伴う誤嚥性肺炎の予防効果
Search this article
Description
誤嚥性肺炎を繰り返す経管栄養患者に対し、植物成分であるペクチンを用いた粘度調整は安全性も高く、有効な手段と考えられている。今回メイバランス1.5にペクチンを主成分とするREF-P1を併用し、誤嚥予防効果の有無を検証した。同一患者に投与する栄養剤の条件を変えて、投与終了1時間後の胃内の栄養剤の性状を観察し、in vitroの混合栄養液と比較した。REF-P1の使用によりメイバランス1.5は粘性と沈殿凝集体形成が増加した。白湯で希釈されたメイバランス1.5とREF-P1との併用は、胃内での粘性上昇に乏しく誤嚥性肺炎を併発したが、白湯別投与とした併用は、胃内での粘性上昇が比較的保たれ、誤嚥性肺炎を併発せず経過良好であった。メイバランス1.5とREF-P1との併用は誤嚥性肺炎の予防に有効であると考えられた。
Journal
-
- Jomyaku Keicho Eiyo
-
Jomyaku Keicho Eiyo 23 (2), 263-266, 2008
Japanese Society for Parenteral and Enteral Nutrition
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390001204427270784
-
- NII Article ID
- 130004487149
- 10024490496
-
- NII Book ID
- AA11574426
-
- ISSN
- 18813623
- 13444980
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- JaLC
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed