人工海水中のマイクロバブルの収縮特性

  • 渡邊 崇
    一関工業高等専門学校 未来創造工学科 化学・バイオ系
  • 戸谷 一英
    一関工業高等専門学校 未来創造工学科 化学・バイオ系
  • 髙嶋 あつ也
    一関工業高等専門学校 技術室 分析・化学班
  • 二階堂 満
    一関工業高等専門学校 未来創造工学科 化学・バイオ系

書誌事項

タイトル別名
  • Shrinking Properties of Microbubble in Artificial Seawater
  • ジンコウ カイスイチュウ ノ マイクロバブル ノ シュウシュク トクセイ

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抄録

<p>This study was performed to verify the possibility that microbubbles with larger size (100 μm more or less in diameter) are involved in “retention of DO saturation”. The results revealed that all bubbles measured were contraction type, contributing to O2 dissolution in water: in particular, microbubbles with larger size were long-life. In addition, lifetime of the bubbles was highly sensitive to seawater salinity, and among the salinities examined, 35‰ (normal seawater salinity) was the most long-lived. These results strongly suggest that microbubbles with larger size are closely related retention of DO saturation.</p>

収録刊行物

  • 混相流

    混相流 31 (3), 276-283, 2017

    日本混相流学会

参考文献 (1)*注記

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