ゼーマン分裂補正方式原子吸光光度法による食品中セシウムの定量

  • 三浦 和代
    株式会社日立ハイテクコントロールシステムズ分析機器設計部アプリケーショングループ
  • 山本 和子
    株式会社日立ハイテクコントロールシステムズ分析機器設計部アプリケーショングループ
  • 米谷 明
    株式会社日立ハイテクノロジーズグローバルアプリケーションセンタ
  • 白崎 俊浩
    株式会社日立ハイテクノロジーズグローバルアプリケーションセンタ

書誌事項

タイトル別名
  • Determination of Cesium in Foods by Atomic Absorption Spectrometry Based on Background-correction Using Zeeman Splitted Spectrum
  • ゼーマン ブンレツ ホセイ ホウシキ ゲンシ キュウコウ コウドホウ ニ ヨル ショクヒン チュウ セシウム ノ テイリョウ

この論文をさがす

抄録

The demand to measure the concentration of cesium is increasing. This is because such R&D as an adsorbent or a resin for removing radioactive cesium, and a shift of cesium to food is flourishing. The measurement conditions of cesium with atomic absorption spectrometry based on background-correction using Zeeman splitted spectrum has been optimized. In flame atomic absorption method, the addition of potassium nitrate (5000 mg L−1 as potassium) as an ionization inhibitor improved the sensitivity because the ionization of cesium was controlled. The detection limit (3σ) of cesium by this method was 0.04 mg L−1. In electrothermal atomic absorption method, 1000 mg L−1 potassium tungstate as a matrix modifier improved the linearity of the calibration curve and the sensitivity of cesium. The detection limit (3σ) of cesium by this method was 0.18 μg L−1. The proposed method was applied to the determination of cesium in food reference materials. The analytical results were in good agreement with certified values.

収録刊行物

  • 分析化学

    分析化学 62 (1), 37-41, 2013

    公益社団法人 日本分析化学会

参考文献 (17)*注記

もっと見る

詳細情報 詳細情報について

問題の指摘

ページトップへ