小学校給食の副食に含まれる糖質量の検討

  • 山口 美輪
    徳島大学大学院ヘルスバイオサイエンス研究部社会環境衛生学講座予防医学分野
  • 黒田 暁生
    徳島大学糖尿病臨床・研究開発センター
  • 小谷 裕美子
    徳島大学病院小児科
  • 松村 晃子
    徳島大学病院栄養部
  • 勝浦 桜子
    徳島大学大学院ヘルスバイオサイエンス研究部社会環境衛生学講座予防医学分野
  • 上村 浩一
    徳島大学大学院ヘルスバイオサイエンス研究部社会環境衛生学講座予防医学分野
  • 横田 一郎
    独立行政法人国立病院機構香川小児病院
  • 香美 祥二
    徳島大学病院小児科
  • 有澤 孝吉
    徳島大学大学院ヘルスバイオサイエンス研究部社会環境衛生学講座予防医学分野
  • 松久 宗英
    徳島大学糖尿病臨床・研究開発センター

書誌事項

タイトル別名
  • Evaluation of the Sugar Content in the Side Dishes Served in Elementary School Lunches
  • シンダン ・ チリョウ(ショクジ ・ ウンドウ ・ ヤクブツ チリョウ) ショウガッコウ キュウショク ノ フクショク ニ フクマレル トウ シツリョウ ノ ケントウ

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説明

Kuroda et al. proposed a simple method for calculating the carbohydrate content based on a food exchange list (Shokuhin Koukanhyou), with a sugar content of dietary staples of 40 % for rice, 50 % for bread, and 20 % for boiled noodles and a side dish containing 20 g sugar. This study focused on the sugar content in in school lunches, which have a nutrient composition that is different from diabetic meals. The total energy content of school lunches and the sugar content in their side dishes were investigated in 42 school lunches served in elementary school. The average energy intake in the total lunch increased depending on the school grade (670±44 to 752±50 kcal; means±standard deviation). On the other hand, the sugar content of side dishes increased from 29.7±7.5 g in the 1st-2nd grade to 31.2±8.1 g in the 5th-6th grade, thus it could be estimated to be 30 g regardless of the energy intake. Two hundred milliliters of milk containing approximately 10 g of carbohydrate was served in every school lunch, which accounted for the 10 g increase in comparison to hospital lunches. These results indicate that the sugar content in the side dishes of elementary school lunches can be estimated to be 30 g regardless of the energy intake.<br>

収録刊行物

  • 糖尿病

    糖尿病 55 (12), 952-956, 2012

    一般社団法人 日本糖尿病学会

参考文献 (10)*注記

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