The Tea Industry of Kumamoto in the Meiji Period that Depends on Semi-naturalized Tea, Yamacha
-
- Sakamoto Takayoshi
- Kumamoto Prefectural Agricultural Research Center Agricultural Research Institute Kuma
Bibliographic Information
- Other Title
-
- ヤマチャに依存した明治期の熊本茶業
- ヤマチャ ニ イソン シタ メイジキ ノ クマモトチャギョウ
Search this article
Abstract
熊本県球磨郡五木村のヤマチャは,焼畑という原始的な農業の一環として茶生産に供されていた。焼畑の消滅でヤマチャによる茶生産も無くなり,辛うじて残っている園茶化されたヤマチャが当時の姿を今日に伝えている。 <br>熊本は全国有数のヤマチャ地帯で,ヤマチャは球磨郡,八代郡,葦北郡と県南地域に多い。昭和初期までの熊本の茶栽培面積は,集団的に栽培されているものと散在的に栽培されているものとで大きく変動しているが,その時々の調査基準でヤマチャの取り扱いが異なることによる結果と考える。
Journal
-
- Chagyo Kenkyu Hokoku (Tea Research Journal)
-
Chagyo Kenkyu Hokoku (Tea Research Journal) 2014 (118), 118_33-118_41, 2014
Japanese Society of Tea Science and Technology
- Tweet
Keywords
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390001205336270464
-
- NII Article ID
- 40020326166
- 130005239693
-
- NII Book ID
- AN00143344
-
- ISSN
- 1883941X
- 03666190
-
- NDL BIB ID
- 026035048
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- JaLC
- IRDB
- NDL
- Crossref
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed