清涼飲料水と愛媛県産みかんに含まれるビタミンCの含有量の定量実験を通した酸化還元反応に関する学習

書誌事項

タイトル別名
  • A New Oxidation-reduction Titration Method for Quantitative Analysis of Vitamin C Content in Some Commercial Beverages and Mandarin Oranges Produced in Ehime Prefecture
  • セイリョウ インリョウスイ ト エヒメケンサンミカン ニ フクマレル ビタミン C ノ ガンユウリョウ ノ テイリョウ ジッケン オ トオシタ サンカ カンゲン ハンノウ ニ カンスル ガクシュウ

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抄録

It is necessary to correct the iodine content with the standard solution of vitamin C before the oxidation-reduction titration using gargle iodine is performed. Quantitative analyses using the gargle solution made clear that the vitamin C content in commercial beverages are not inconsistent with the values on the label of the bottle, because the vitamin C is gradually decomposed by oxygen gas in the air. Although the new titration method is very easy and simple, it will add a quantitative consideration to the chemical experiments by high-school students. Although the method is also applicable for measuring the vitamin C content of madarin oranges on the market, it is noteworthy that the observed values are widely spread.

収録刊行物

  • 科学教育研究

    科学教育研究 36 (3), 262-268, 2012

    一般社団法人 日本科学教育学会

参考文献 (11)*注記

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