薬剤と乾熱処理の組み合わせによるウリ科野菜の果実汚斑細菌病菌汚染種子の消毒

  • 窪田 昌春
    農業・食品産業技術総合研究機構野菜茶業研究所つくば野菜研究拠点
  • 原 一晃
    ナント種苗株式会社宇陀育種研究農場
  • 萩原 奈央子
    農業・食品産業技術総合研究機構野菜茶業研究所
  • 白川 隆
    農業・食品産業技術総合研究機構野菜茶業研究所

書誌事項

タイトル別名
  • Combined treatment with chemicals and dry heat to disinfest cucurbit seeds after infestation with <i>Acidovorax citrulli</i>.
  • ヤクザイ ト カンネツ ショリ ノ クミアワセ ニ ヨル ウリカ ヤサイ ノ カジツオハン サイキン ビョウキン オセン シュシ ノ ショウドク
  • Combined treatment with chemicals and dry heat to disinfest cucurbit seeds after infestation with Acidovorax citrulli.

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抄録

A mixture of CuSO4 and acetic acid disinfested wax gourd seeds that had been infested with Acidovorax citrulli more effectively than did ascorbic acid, peroxyacetic acid or a mixture of oxytetracycline, streptomycin and CuSO4. Seeds of melon, cucumber and wax gourd were completely disinfested after a 60-min soak in the mixture followed by dry-heat at 75°C for 4 days without affecting germination. Seeds of brown seed squash, large seed squash and bottle gourd were disinfested by a 60-min soak in the mixture followed by dry-heat at 80°C for 4 days, which caused a small delay in germination. Any treatments of small or white seeds of squash that combined a soak in the chemical mixture with dry heat and effectively disinfested the seeds also inhibited germination.<br>

収録刊行物

被引用文献 (1)*注記

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参考文献 (30)*注記

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