高コレステロール食投与ラットの脂質代謝に及ぼす亜臨界水処理小麦フスマの影響

  • 脇田 義久
    兵庫県立工業技術センターものづくり開発部 姫路工業大学環境人間学部
  • 原田 修
    兵庫県立工業技術センターものづくり開発部
  • 鈴木 誠
    姫路工業大学環境人間学部
  • 桑田 実
    兵庫県立工業技術センターものづくり開発部
  • 藤村 庄
    兵庫県立工業技術センターものづくり開発部
  • 辻 啓介
    姫路工業大学環境人間学部

書誌事項

タイトル別名
  • Effect of Subcritical Water-Treated Wheat Bran on Lipid Metabolism in Rats Fed High-Cholesterol Diets
  • コウコレステロールショク トウヨ ラット ノ シシツ タイシャ ニ オヨボス アリンカイ スイ ショリ コムギ フスマ ノ エイキョウ

この論文をさがす

抄録

Wheat bran was hydrolyzed in subcritical water to increase the soluble dietary fiber (SDF). The SDF contents in wheat bran (WB) and subcritical water-treated wheat bran (SC-WB) were 10.4 and 23.2%, respectively, showing that SC-WB had about 2-fold higher SDF content than WB. Rats were fed a high-cholesterol (control) diet, or a control diet supplemented with WB (WB diet) or SC-WB (SC-WB diet) at 5% for 4 weeks. There were no significant differences in the concentrations of serum total cholesterol, HDL-cholesterol, and phospholipid among three groups. Although there was no significant difference between WB and SC-WB, both WB and SC-WB significantly prevented the elevation of serum triacylglycerol concentration and weight of mesenteric adipose (p<0.05). These results suggested that subcritical water treatment cause the increase of water soluble dietary fiber without the significant elevation of physiological activities for lipid metabolism.

収録刊行物

参考文献 (20)*注記

もっと見る

キーワード

詳細情報 詳細情報について

問題の指摘

ページトップへ