メカニカルアンフォールディング研究の最前線‐タンパク質を引っ張ってみてわかること‐

  • 谷口 幸範
    北陸先端科学技術大学院大学マテリアルサイエンス研究科
  • 小林 亜紀子
    北陸先端科学技術大学院大学マテリアルサイエンス研究科
  • 川上 勝
    北陸先端科学技術大学院大学マテリアルサイエンス研究科

書誌事項

タイトル別名
  • The Cutting Edge of Mechanical Unfolding Research: What We Learn from Protein Pulling Studies
  • メカニカルアンフォールディング研究の最前線--タンパク質を引っ張ってみてわかること
  • メカニカルアンフォールディング ケンキュウ ノ サイゼンセン タンパクシツ オ ヒッパッテ ミテワカル コト

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抄録

Using atomic force microscopy technique, it is capable of picking up a single protein molecule to apply a mechanical force. This technique, called “force spectroscopy”, provides unique information about the intermediates and the free energy landscape of the mechanical unfolding of proteins. In this review we introduce recent studies that answer some fundamental questions: “Is the mechanical resistance of protein isotropic?”, “What is the structure of the transition state in the mechanical unfolding like?” and “Is the mechanical unfolding related to biological functions?”.<br>

収録刊行物

  • 生物物理

    生物物理 51 (4), 168-173, 2011

    一般社団法人 日本生物物理学会

参考文献 (46)*注記

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