- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- 【Updated on June 30, 2025】Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Determining the structure that causes reducing properties of sugars
-
- MASUDA Yasuhiro
- 東京理科大学理学研究科科学教育専攻
-
- KONNO Takayuki
- 東京理科大学理学研究科科学教育専攻
-
- INOUE Masayuki
- 東京理科大学理学部化学科
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 糖類の還元性の原因となる構造の究明
- —フェーリング液とベネジクト試薬との反応—
Search this article
Description
<p>高等学校「化学」の教科書に記述されているフェーリング液の還元とベネジクト反応について,モデル化合物および単糖を用いて還元性の原因となる構造を調べた。その結果,グルコース,マンノースおよびフルクトースにおいてα-ヒドロ-α-ヒドロキシカルボニル構造-CH(OH)CO-がこれらの試薬との反応の原因となる構造であることを示す結果が得られた。</p>
Journal
-
- CHEMISTRY & EDUCATION
-
CHEMISTRY & EDUCATION 68 (10), 434-437, 2020-10-20
The Chemical Society of Japan
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390008089764297856
-
- NII Article ID
- 130008095461
-
- ISSN
- 24241830
- 03862151
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- JaLC
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed