ソバ新品種「にじゆたか」の育成

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タイトル別名
  • Nijiyutaka, a New Buckwheat Cultivar
  • ソバ シン ヒンシュ 「 ニジユタカ 」 ノ イクセイ

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抄録

The Tohoku Agricultural Research Center of Japan's National Agriculture and Food Research Organization (NARO) has released a new buckwheat cultivar 'Nijiyutaka'. 'Nijiyutaka' was derived from a line selected from the progeny of a cross between 'Kuzuu-zairai' and 'Togakushizairai'. 'Nijiyutaka' has the following major agronomic characteristics : high to very high lodging resistance, black hull color, and large seed size. 'Nijiyutaka' also matures a few days later than 'Hashikami-wase' and at the same time as 'Iwate-wase' in the Morioka area of Iwate prefecture, in northern Honshu. Plant height is about 10cm more and seed yield is a little higher than in 'Hashikami-wase'. The thousand-grain weight is about 36g, and 1 L of seeds weighs about 630g. In processing tests by three flour milling companies, 'Nijiyutaka' was judged to be more suitable than 'Hashikami-wase' for making buckwheat flour and noodles. 'Nijiyutaka' appears to be most suitable for the Tohoku region and southern Japan, and can be sown in summer for harvesting in autumn.

「にじゆたか」は耐倒伏性が '強~極強' で東北地域で栽培されている既存品種に比べ倒れにくく、大粒で子実外観に優れるソバ新品種である。2001年度に「葛生在来」と「戸隠在来 (秋) 」を交配し、雑種第2世代で個体選抜を行った後、系統選抜により育成された。主に東北地域以南の夏播き栽培に適する。育成地 (岩手県盛岡市) における本品種の成熟期は「階上早生」より数日遅く「岩手早生」並の 'やや早' で、草丈は「階上早生」より10cm程度長く、収量は「階上早生」をやや上回る。子実は黒く千粒重は約36g、容積重は約630gである。実需試験により、加工適性や食味について「階上早生」より 'やや優る' との総合評価を得ている。2011年に秋田県、岩手県、宮城県で栽培に着手したほか、2012年以降は東北各地をはじめ関東・中部地方においても栽培予定となっており、今後広範囲に普及することが期待される。

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