Removals of coplanar PCBs from fish meat by under water pulverization and centrifugation

DOI JASI HANDLE Web Site Open Access
  • Oshima Yuji
    Department of Bioscience and Biotechnology Faculty of Agriculture Kyushu University
  • Hori Tsuguhide
    Fukuoka Institute of Health and Environmental Sciences
  • Inoue Suguru
    HORIBO, Ltd.
  • Hashimoto Shinya
    Institute for Environmental Science, University of Shizuoka
  • Nakayama Kei
    Center for marine Environmental Studies (CMES), Ehime University
  • Shimasaki Yohei
    Department of Bioscience and Biotechnology Faculty of Agriculture Kyushu University
  • Kai Norihisa
    Department of Food Chemistry and Technology, National Fisheries University
  • Honjo Tsuneo
    Department of Bioscience and Biotechnology Faculty of Agriculture Kyushu University

Bibliographic Information

Other Title
  • 粉砕脱水法による魚肉からのCO-PCBsの除去
  • フンサイ ダッスイホウ ニ ヨル ギョニク カラノ Co PCBs ノ ジョキョ

Search this article

Abstract

スズキの落とし身(筋肉)から従来法で脱水肉(通常のすり身)を、さらに微細化・連続遠心分離(粉砕脱水法)により粉砕脱水肉(脂肪含量の低いすり身)を製造し、そのコプラナーPCBs(Co-PCBs)濃度を測定した。その結果、粉砕脱水肉のCo-PCBs濃度は落とし身の約1/20-1/10に減少した。しかし、脱水肉のCo-PCBs濃度は落とし身と比較して約1/2であった。よって、粉砕脱水法により魚肉の脂質を効率的に除去することによってCo-PCBs含量の低い食品加工素材を製造できることが明らかになった。

Journal

Keywords

Details 詳細情報について

Report a problem

Back to top