Removals of coplanar PCBs from fish meat by under water pulverization and centrifugation
-
- Oshima Yuji
- Department of Bioscience and Biotechnology Faculty of Agriculture Kyushu University
-
- Hori Tsuguhide
- Fukuoka Institute of Health and Environmental Sciences
-
- Inoue Suguru
- HORIBO, Ltd.
-
- Hashimoto Shinya
- Institute for Environmental Science, University of Shizuoka
-
- Nakayama Kei
- Center for marine Environmental Studies (CMES), Ehime University
-
- Shimasaki Yohei
- Department of Bioscience and Biotechnology Faculty of Agriculture Kyushu University
-
- Kai Norihisa
- Department of Food Chemistry and Technology, National Fisheries University
-
- Honjo Tsuneo
- Department of Bioscience and Biotechnology Faculty of Agriculture Kyushu University
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 粉砕脱水法による魚肉からのCO-PCBsの除去
- フンサイ ダッスイホウ ニ ヨル ギョニク カラノ Co PCBs ノ ジョキョ
Search this article
Abstract
スズキの落とし身(筋肉)から従来法で脱水肉(通常のすり身)を、さらに微細化・連続遠心分離(粉砕脱水法)により粉砕脱水肉(脂肪含量の低いすり身)を製造し、そのコプラナーPCBs(Co-PCBs)濃度を測定した。その結果、粉砕脱水肉のCo-PCBs濃度は落とし身の約1/20-1/10に減少した。しかし、脱水肉のCo-PCBs濃度は落とし身と比較して約1/2であった。よって、粉砕脱水法により魚肉の脂質を効率的に除去することによってCo-PCBs含量の低い食品加工素材を製造できることが明らかになった。
Journal
-
- 九州大学大学院農学研究院学芸雑誌
-
九州大学大学院農学研究院学芸雑誌 63 (1), 41-45, 2008-02-28
Faculty of Agriculture, Kyushu University
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390009224762576512
-
- NII Article ID
- 110006605236
-
- NII Book ID
- AA11577672
-
- DOI
- 10.15017/9849
-
- HANDLE
- 2324/9849
-
- NDL BIB ID
- 9435377
-
- ISSN
- 13470159
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- JaLC
- IRDB
- NDL
- CiNii Articles