リンゴ新品種‘ルビースイート’

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タイトル別名
  • New Apple Cultivar ‘Ruby Sweet’
  • リンゴ シン ヒンシュ'ルビースイート'

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説明

‘Ruby Sweet’ is a new apple (Malus pumila Mill.) with pale-red flesh released by the National Agriculture and Food Research Organization (NARO) Institute of Fruit Tree and Tea Science (NIFTS) in Japan. ‘Ruby Sweet’ originated from a cross between the red-fleshed genotype ‘JP114069’ and ‘Fuji’ that was performed in 1993 at NIFTS, in Morioka, Japan. The tree was initially selected in 2008 based on its red flesh and good fruit quality. It was released as ‘Ruby Sweet’ and registered as No. 24268 under the Plant Variety and Seedling Act of Japan in 2015.The fruit of ‘Ruby Sweet’ ripens in mid-October in Morioka. The fruit shape is globose to short- globose. It has a mean fruit weight of about 470 g, which is more than 200 g larger than ‘Jonathan’. The skin is red at harvest with stripes. The texture of the flesh is medium-crisp, superior to that of ‘Pink Pearl’. The fruit is moderately juicy, with a mean soluble solids content of 14.7% (significantly higher than that of ‘Pink Pearl’ [12.2 %]) and a titratable acidity of 0.36 g/100 mL (significantly lower than those in ‘Pink Pearl’ [1.20 g/100 mL] and ‘Jonathan’ [0.87 g/100 mL]).The tree is spreading shape, with medium vigor when grafted on JM7 rootstock, and it blooms 3 day earlier than ‘Jonathan’. Since its S-genotype is S3S9, ‘Ruby Sweet’ is cross-incompatible with ‘Jonagold’ (S2S3S9), but is cross-compatible with other major commercial cultivars such as ‘Fuji’ (S1S9) and ‘Tsugaru’ (S3S7). The resistance level of ‘Ruby Sweet’ to Alternaria leaf spot is resistant to moderately susceptible.

1.‘ルビースイート’は,1993 年に果樹試験場盛岡支場(現 農研機構果樹茶業研究部門リンゴ研究領域)において,果肉が赤く着色するリンゴ遺伝資源‘JP114069’ に‘ふじ’を交雑して得た実生から選抜された,果肉が 淡赤色に着色するリンゴ品種である.2015 年 3 月 26 日に登録番号第 24268 号として種苗法に基づき品種登録された.2.樹姿は開張性で,樹勢は中程度である.短果枝の着生は中~少で,‘ピンクパール’と同程度,‘紅玉’よりは少ない.‘ルビースイート’の満開日は 5 月 17 日であり,‘紅玉’ より 3 日早く, 収穫盛期は 10 月 17 日で, ‘紅玉’とほぼ同時期である.3.‘ルビースイート’の果実は円形ないし扁円形,果皮色は赤色で縞があり,‘ふじ’と似た色調を示す.果実重は 472 gであり,‘紅玉’より 200 g以上大きい.本品種の果肉は桃色ないし淡い赤色に着色し,黄白色の‘ふ じ’や‘紅玉’とは明らかに異なった.肉質は「中」と判定され,‘ピンクパール’より優れ,‘ふじ’と同程度であった.果汁の量は「中~多」で,多汁な‘ふじ’より少ないものの,‘ピンクパール’や‘紅玉’よりも多汁であった.糖度は平均 14.7%であり,‘ピンクパール’ より有意に高く,‘ふじ’と有意な差は認められなかった.酸度は平均 0.36 g/100 mLであり,‘ピンクパール’や‘紅玉’より有意に低く,‘ふじ’と有意な差は認められなかった.果実の貯蔵期間は,20℃の室温で 7 日程度,冷蔵で 40 ~ 50 日であった.4.‘ルビースイート’において慣行防除下で顕著な病害 虫の発生は認められなかった.斑点落葉病の接種検定を 行ったところ,少数の小さい壊死斑の形成が認められ, 本品種は斑点落葉病に対して‘ふじ’とほぼ同等の抵抗 性程度であった.5.‘ルビースイート’のS 遺伝子型はS3S9 であり,同じS遺伝子を有する‘ジョナゴールド’に交雑した場合には交雑不和合性を示したが,S遺伝子型が異なる‘ふじ’,‘つがる’等の主要経済品種とは交雑和合性であった.6.‘ルビースイート’の果肉着色程度は樹の生育状況によって変動し,生育旺盛な若木など強樹勢の樹では,果肉着色程度の少ない果実や着色部位の限定された果実が多く発生する.そのため,発育枝の誘引や,強すぎる発育枝の剪除など,適切な栽培管理を行って適正な樹勢の維持に努めることが重要である.また,成熟期の気温が高い場合には,本品種の果肉着色程度が劣ると予想されるため,果肉着色と栽培地域の気温との関係について明らかにする必要がある.

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