トラガントゴム水溶液の粘度に対する各種燐酸塩の添加効果について

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  • Effects of Various phosphates on the Viscosity of Aqueous Gum Tragacanth Solution
  • トラガントゴム スイヨウエキ ノ ネンド ニ タイスル カクシュ リンサンエン ノ テンカ コウカ ニ ツイテ

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抄録

type:Article

Many studies on the utilization of polyphosphates in food processing industry and some chemical industry were carried out in the authors' laboratory, but only few papers are published. Among them there is an interesting and applicable study referring to the influence of various phosphates on the viscosity of aqueous solution containing high molecular substance. And thematic studies are now reported. The outline of results is summarized briefly in the following. (I) Effects of 5 sorts of phosphates on the about 6.0% gum tragacanth solution are studied and the remarkable increase of their viscosity are observed. (II) Due to the gum tragacanth has branched macromolecular chains and behave as negative colloid in the solution, the origins of marked increase of viscosity are probably ascribed to the change of pH and the adsorption of phosphate ion by the dispersed particles.

著者等は重合燐酸塩類の食品工業を含めての各方面への利用のための研究をして来ているが,高分子物質の水溶液の粘度への影響に興味を持ち,各種の実験を行ったのでその中から捺染用基糊に使用されたりアイスクリームの如き冷菓などヘの広い用途を有するトラガントゴム水溶液について報告するものである。

identifier:02/01/12

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