教員養成における食物アレルギーの指導 -意識調査と授業実践から-

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  • キョウイン ヨウセイ ニ オケル ショクモツ アレルギー ノ シドウ : イシキ チョウサ ト ジュギョウ ジッセン カラ

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抄録

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家庭科の指導では,調理実習を含む食の指導を行う上で食の安全に関する基礎的な知識は重要であり,教員養成教育の中でも広く取り上げられてきた。しかしながら,近年の食物アレルギーを持つ児童・生徒の増加とともに,食物アレルギーに対する知識が必要となってきたことから,食物アレルギーの取り扱いを含めた授業に取り組んだ。学生の食物アレルギーに対する意識を把握し,教員研修で使用されているDVDを用いた授業を実施した。食物アレルギーを持たない学生も食物アレルギーを持つ人が身近にいることから,多くの者が食物アレルギーに関心を持っていた。また,食物アレルギーを持つ児童・生徒への対応に不安を持っており,学校教育現場では,早い段階での研修と個々の学校での校内連携の訓練など定期的な研修が必要であるといえる。養成段階の家庭科教育においても,今後の円滑な家庭科授業の実施に備え,「食の安全」の指導の観点から,基礎的な知識や指導方法を扱っていくことが重要であるといえる。

In home economics teaching, basic knowledge of food safety is important when teaching about food including cooking practice. Food safety has often been talked in teacher training education. However, knowledge of food allergy is required along with the recent increase of pupils and students who have food allergy. Therefore, we worked on a class that includes the handling of food allergy. I understood the trainees' awareness about food allergy and gave them a lecture showing a DVD that is used in teacher training. Most trainees, even those with no food allergy, were interested in food allergy because some of their close persons have food allergy. Furthermore, they showed their concern about dealing with pupils and students who have food allergy. In actual school education, it is necessary to have training at an early stage as well as regular trainings such as coordination training within each school. Even at the training stage of home economics education, it is important to deal with basic knowledge and teaching method, in the light of food safety guidance, in order to prepare to conduct home economics classes smoothly.

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