抗8-hydroxy-2'-deoxyguanosine抗体を用いたDNA酸化損傷検出のための化学発光ELISA法: 照射食品検知法への応用
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- 菊地 正博
- 独立行政法人日本原子力研究開発機構量子ビーム応用研究部門バイオ応用技術研究ユニット
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- GUNAWARDANE Chaminda R.
- Radiation-Applied Biology Division, Quantum Beam Science Directorate, Japan Atomic Energy Agency
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- ALAM Md. Khorshed
- Radiation-Applied Biology Division, Quantum Beam Science Directorate, Japan Atomic Energy Agency
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- DZOMIR A. Zainuri Mohd
- Radiation-Applied Biology Division, Quantum Beam Science Directorate, Japan Atomic Energy Agency
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- PITIPANAARACHCHI Ramya C.
- Radiation-Applied Biology Division, Quantum Beam Science Directorate, Japan Atomic Energy Agency
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- 舟山 知夫
- 独立行政法人日本原子力研究開発機構量子ビーム応用研究部門バイオ応用技術研究ユニット
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- 浜田 信行
- 独立行政法人日本原子力研究開発機構量子ビーム応用研究部門バイオ応用技術研究ユニット
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- 坂下 哲哉
- 独立行政法人日本原子力研究開発機構量子ビーム応用研究部門バイオ応用技術研究ユニット
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- 和田 成一
- 独立行政法人日本原子力研究開発機構量子ビーム応用研究部門バイオ応用技術研究ユニット
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- 佐藤 勝也
- 独立行政法人日本原子力研究開発機構量子ビーム応用研究部門バイオ応用技術研究ユニット
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- 鳴海 一成
- 独立行政法人日本原子力研究開発機構量子ビーム応用研究部門バイオ応用技術研究ユニット
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- 小林 泰彦
- 独立行政法人日本原子力研究開発機構量子ビーム応用研究部門バイオ応用技術研究ユニット
書誌事項
- タイトル別名
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- Chemiluminescence ELISA for the Detection of Oxidative DNA Base Damage Using Anti-8-hydroxy-2'-deoxyguanosine Antibody: Application to the Detection of Irradiated Foods
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説明
Since ionizing radiation is used for sterilizing or lowering the microbial content of foods as a means of reducing food losses and securing food safety, the development of versatile detection methods of irradiated foods is necessary for appropriate management. In an effort to distinguish between irradiated and non-irradiated food, a method based on the detection of oxidative DNA base damage using the chemiluminescence enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) with anti-8-hydroxy-2'-deoxyguanosine antibody was developed. In the course of optimizing the reaction conditions for the ELISA, a 30-mer synthetic oligonucleotide containing 8-hydroxyguanine (8-oxoG) was used. Under the optimized conditions, the correlation between chemiluminescence intensity and 8-oxoG content in oligonucleotides was obtained. It was shown that this chemiluminescence ELISA method could be applied to chicken, beef and pork that were irradiated with over 3 kGy. Twenty milligrams of a loaf of meat was sufficient to distinguish between irradiated and non-irradiated meat by this method.
収録刊行物
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- RADIOISOTOPES
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RADIOISOTOPES 56 (9), 509-517, 2007
公益社団法人 日本アイソトープ協会
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キーワード
詳細情報 詳細情報について
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- CRID
- 1390282679134420480
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- NII論文ID
- 130004383461
- 10019840691
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- NII書誌ID
- AN00351589
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- ISSN
- 18844111
- 00338303
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- NDL書誌ID
- 8949159
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- 本文言語コード
- en
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- 資料種別
- journal article
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- データソース種別
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- JaLC
- NDLサーチ
- Crossref
- CiNii Articles
- KAKEN
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- 抄録ライセンスフラグ
- 使用不可