コールドショック処理及び電場印加処理が黒大豆の発芽吸水過程に与える影響

  • 山下 正照
    筑波大学大学院生命環境科学研究科 現在, (株)パイコーポレーション 農業機械学会
  • 谷脇 憲
    農業機械学会 中央農業総合研究センター
  • 金谷 豊
    農業機械学会 中央農業総合研究センター
  • 光瀬 愛子
    現在, (株)パイコーポレーション

書誌事項

タイトル別名
  • Effects of Electric Field and Cold Shock Treatments on Imbibition and Germination of Black Soybean Seeds
  • コールド ショック ショリ オヨビ デンバ インカ ショリ ガ クロダイズ ノ ハツガ キュウスイ カテイ ニ アタエル エイキョウ

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説明

Experiments were conducted to determine the effects of electric field and cold shock treatments on imbibition and germination of black soybean seeds. Their applications to bean sprouts and other sprout products were also investigated. The application of electric field (field intensity, 333kV/m) treatment after having performed cold shock (-20°C, 24h) treatment reduced both the imbibition rate 30min after imbibition started and the protein leakage rate to half those of the untreated seeds. Furthermore, five days after imbibition started, the hypocotyl length increased by 139.9% compared with that of the untreated seeds after the combined treatment applications. These results suggest that the application of electric field treatments after having performed cold shock treatment to black soybean seeds reduces the destruction of the internal parts of the seeds caused by rapid imbibition, stabilizing the early stage imbibition rate and promoting postgermination growth.

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参考文献 (12)*注記

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